Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple wordt minder vertrouwd dan Google, Amazon, Microsoft'

Dit blijkt uit een poll van persbureau Reuters onder Amerikaanse burgers. Deze peiling is in de tweede helft van afgelopen week gehouden door marktonderzoeksbureau Ipsos. Amerikanen is gevraagd of zij de genoemde bedrijven vertrouwen wat betreft het voldoen aan privacywetgeving in de VS. Apple scoorde een relatief lage 53 procent.
Privacy
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Daarmee komt de iPhone-maker uit onder privacy-omstreden ICT-bedrijven als ads-gigant en Android-maker Google, cloudreus en Alexa-fabrikant Amazon, en Windows-producent Microsoft. Laatstgenoemde verzet zich in een hoog oplopende rechtszaak wel fel tegen internationale data-uitlevering aan de Amerikaanse overheid. Apple op zijn beurt heeft echter encryptie diep ingebouwd in zijn producten en heeft het eerder juridisch op een confrontatie met de FBI laten aankomen om geen privacyschendend precedent te scheppen. Volgens de Reuters/Ipsos-poll onder 2237 Amerikanen geniet Microsoft 60 procent vertrouwen, terwijl Amazon uitkomt op 66 procent en Google op 62 procent.

Ongeloof en Facebook-rellen

De lage score van 53 procent voor Apple verbaast kenners en stuit op ongeloof. "Ons onderzoek vorig jaar met algemene consumenten heeft een heel ander getal opgeleverd", tweet analist Ben Bajarin van Creative Strategies. Hij erkent dat die peiling is uitgevoerd vóór de ophef over Apple's stiekeme afknijpen van iPhone-prestaties vanwege batterijproblemen. Dit zogeheten 'batterygate' heeft echter niets van doen met privacy. Mogelijk heeft het toch impact gehad op de algemene reputatie van Apple, hoewel Bajarin dit twijfelachtig vindt.

Alle door Reuters gepeilde Amerikaanse ICT-reuzen doen het nog altijd beter dan Facebook. 's Werelds grootste sociale netwerk, dat ook eigenaar is van het veelgebruikte WhatsApp en Instagram, krijgt momenteel de ene na de andere privacyklap. Naast de al langer lopende verdenkingen van manipulatie in de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelt er nu de affaire van dataplundering door het omstreden analyticsbedrijf Cambridge Analytica. Daar is recent nog controverse bovenop gekomen van Android-dataplundering door Facebook zelf. Via de voor Messenger gevraagde permissie voor toegang tot het adresboek is metadata over telefoongesprekken en sms-conversaties in handen van Facebook gekomen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in