Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple verkoopt minder iPhones

Apple verkocht in het kwartaal dat eindigde op 31 december 77,3 miljoen iPhones. Dat is 1 procent minder dan een jaar geleden in dezelfde periode.
iPhone 6
© Apple
Apple

De gemiddelde verkoopprijs was in het kwartaal waar de feestdagen in vielen echter hoger dan waar analisten op hadden gerekend. Dat duidt op goede prestaties van de relatief dure iPhone X. Apple meldde geen cijfers over de individuele verkoopprestaties van iPhone-modellen.

De totale kwartaalopbrengsten van het bedrijf uit Cupertino kwamen uit op een recordniveau 88,3 miljard dollar. Dat komt neer op een stijging van 13 procent. De nettowinst steeg van 17,9 miljard tot 20 miljard dollar. Dat is eveneens een record.

Voor het lopende kwartaal voorspelde Apple een omzet van 60 miljard tot 62 miljard dollar. Kenners rekenden gemiddeld op een omzet van bijna 66 miljard dollar. De lagere verwachtingen weerspiegelen geluiden die al rondzongen over een teleurstellende vraag naar de drie nieuwste modellen van de iPhone.

Minder tijd om iPhones te verkopen

Financieel topman Luca Maestri wees er in een toelichting op de cijfers op dat de feestdagenperiode een week korter was dan het jaar ervoor. Daardoor was er minder tijd om iPhones aan de man te brengen. Hij benadrukte dat de iPhone X sinds zijn lancering in november onafgebroken het populairste model was. De iPhone 8 en 8 Plus zijn goedkoper, maar zien er anders uit en missen wat snufjes.

Apple haalt inmiddels ruim een tiende van zijn omzet uit diensten, zoals Apple Music. De tegenvallende verkoop van iPhones betekent dat het bedrijf ook meer moeite zal krijgen om nieuwe abonnementen te verkopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in