Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple verbiedt cryptominen op Macs, iPhones en meer

In een toevoeging aan zijn richtlijnen voor apps heeft Apple een verbod ingevoerd op het ontginnen van virtuele valuta. Het minen van zogeheten cryptocurrencies wordt hiermee aan banden gelegd. Dit verbod geldt voor alle platformen van Apple: iOS voor iPhones en iPads, tvOS voor Apple TV-apparaten, watchOS voor de smartwatches van het bedrijf, en macOS voor Apple's desktop- en laptopcomputers.
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Voor Mac-computers hebben gebruikers en beheerders wel de mogelijkheid om applicaties elders te halen om die dan te installeren op hun systemen. Dit kan een downloadsite, een USB-stick of zelfs een cd-rom of dvd-rom zijn. Voor de overige apparaten van Apple zijn de app stores voor die respectievelijke platformen echter de enige bron voor apps. Het minen van cryptocurrencies wordt al genoemd in de richtlijnen onder het kopje 'Hardware Compatibiliteit'. Daar gaat het nog om efficiënt energieverbruik en een verbod op het draaien van ongerelateerde achtergrondprocessen.

Gericht en breed verbod

In de nieuwe sectie 3.1.5 (b), getiteld 'Cryptocurrencies', wordt deze praktijk direct op de korrel genomen. Apps mogen expliciet niet aan cryptomining doen, ténzij dit niet op het apparaat zelf gebeurt. Off-device uitvoeren van berekeningen om virtuele valuta te genereren, zoals in een cloudomgeving, mag wel. Naast het minen zelf legt Apple ook het aanbieden van cryptocurrencies enigszins aan banden. "Cryptocurrency-apps mogen geen valuta aanbieden voor het uitvoeren van taken, zoals het downloaden van andere apps, het aanmoedigen van andere gebruikers om te downloaden, het posten op sociale netwerken, etc.", stelt Apple in de richtlijnen die zijn vernieuwd na de grote ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC van vorige week.

Deze nieuwe verboden en geboden gelden ook voor ads van derde partijen die apps kunnen tonen aan gebruikers, meldt Apple Insider. Cryptovaluta worden door Apple niet volledig op de zwarte lijst gezet. Het is apps nog wel toegestaan om als opslag te dienen voor cryptocurrencies, hoewel dit alleen mag voor app-developers die als lid van een organisatie zijn ingeschreven bij Apple's app store. Ook is de handel in virtuele valuta nog toegestaan via apps voor de diverse platformen van de iPhone-maker.

ICO's ook beperkt

Het uitvoeren van crowdfunding via cryptocurrencies wordt echter weer ingeperkt. Zogeheten ICO's (initial coin offerings), plus handel in cryptocurrency futures en ook andere speculatieve handelsprakijken, mogen van Apple voortaan alleen nog als ze afkomstig zijn van gevestigde banken, effectenfirma's, futures commission merchants (FCM's) of "andere goedgekeurde financiële instituten". Daarnaast moeten ze voldoen aan van toepassing zijnde wetgeving, stelt Apple die voorheen alleen die laatste wetsverwijzing in zijn voorwaarden voor apps had staan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in