Innovatie & Strategie

Personal Tech
iTunes

Apple stopt met iTunes, voor macOS

Apple vervangt het verouderde concept door nieuwe apps, maar niet voor Windows.

© Shutterstock
4 juni 2019

Apple vervangt het verouderde concept door nieuwe apps, maar niet voor Windows.

Apple stopt met iTunes in de huidige vorm. De dienst, gelanceerd in 2001, wordt ontmanteld en vervangen door drie losstaande apps op macOS: Apple Music, Apple TV en Podcasts. Apple heeft dat maandag aangekondigd op een jaarlijks congres voor ontwikkelaars, de WWDC.

iTunes begon als muziekwinkel en vormde een belangrijk wapen in de strijd tegen illegaal kopiëren. In de iTunes-winkel konden mp3-bestanden netjes worden gekocht en gedownload. Ook bood de iTunes-software een eenvoudige mogelijkheid om nummers overzichtelijk in te delen.

Later kwamen ook films, tv-programma's, e-boeken en radiodiensten beschikbaar. iTunes zorgde bovendien voor het synchroniseren van verschillende apparaten met hetzelfde account, dus dat er op iemands iPhone en iPad dezelfde apps staan. Dat kan voortaan op een nieuwe manier: via de in macOS ingebouwde bestandsbeheer-app Finder.

Verouderd concept

iTunes is opgezet voor het downloaden van muziek en het beheer daarvan op een lokale computer. Inmiddels heeft het streamen van muziek het downloaden goeddeels verdrongen. Streamingdiensten zijn nu al goed voor meer dan de helft van de inkomsten van de muziekindustrie. iTunes is door het wegvallen van het downloaden en lokaal beheer een veel te zwaar programma geworden voor de taken die er nu nog worden uitgevoerd. Dat is voor Apple de belangrijkste reden voor de nieuwe opzet.

Het schrappen van de iTunes-applicatie, en de opvolging door gescheiden apps, betreft Apple's eigen besturingssysteem macOS. Over de Windows-uitvoering van iTunes zijn aanvankelijk geen mededelingen gedaan. Na de aankondigingen in de openingspresentatie van Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC is echter naar buiten gekomen dat iTunes op Windows niet wordt vervangen. De grote, veelomvattende applicatie wordt gehandhaafd zoals het is op Microsofts besturingssysteem, melden Wired en andere techmedia.

Grootste misser van iTunes

In 2014 besluit Apple tot een marketingstunt. Het nieuwste album van U2 komt als primeur op iTunes en een half miljard mensen die iTunes gebruiken, krijgen het album automatisch naar hun pc gepusht. Dat blijkt heel anders uit te pakken dan gedacht. Er ontstaat massale verontwaardiging bij iTunes-gebruikers dat er ongevraagd bestanden op hun computer komen te staan. U2 en Apple bieden later hun excuses aan.

Apple Maps krijgt ook 'Streetview'-foto's

Apple onthulde ook de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 13 krijgt onder meer een Dark Mode, een donkerder scherm dat rustiger voor de ogen is en de accu spaart. De plattegronden van Apple Maps krijgen binnenkort foto's van straatbeelden, vergelijkbaar met Streetview van Google.

Apple lanceerde in iOS 13 ook een eigen inlogdienst, Sign In With Apple. Mensen kunnen hun Apple-account straks gebruiken om bij andere apps en diensten in te loggen. Ze hoeven dan geen nieuwe accounts met moeilijke unieke wachtwoorden aan te maken. Google en Facebook hebben al zo'n single sign-ondienst. Apple zegt dat zijn versie meer privacy biedt.

Apple kondigde verder aan dat zijn apparaten binnenkort met de stem kunnen worden bediend. Verder krijgt de Apple Watch onder meer een menstruatietracker, waarmee vrouwen hun cyclus kunnen volgen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.