Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple scant flink meer op Mac-malware'

De weinig bekende antimalware die Apple al jaren biedt voor Macs, is de afgelopen tijd flink uitgebouwd. De ingebouwde securityfunctionaliteit van macOS is breder, minder reactief en scant vaker. Dit blijkt uit een technische analyse van de XProtect-app die voor eindgebruikers in wezen onzichtbaar is.
Mac-security, Adobe Acrobat Reader
© Apple
Apple

Apple heeft XProtect ingebouwd sinds Mac OS X Snow Leopard, dat in 2009 is uitgekomen. Aanvankelijk was het een zeer beperkte securityfunctie, die alleen een kleine set aan bekende malware kon detecteren. In de afgelopen zes maanden is XProtect echter aanzienlijk uitgebreid, blijkt uit tools van een externe developer die daarmee Apple's Mac-security monitort. Een volledig vernieuwd XProtect vervangt de vorige uitvoering daarvan, plus ook de Malware Removal Tool (MRT) die Apple eerder in zijn Mac-besturingssysteem heeft verwerkt.

Oók voor 'oudere' Macs

De veel krachtigere XProtect.app is in beeld gekomen door de tools van Howard Oakley, bij de Eclectic Light Company, schrijft technieuwssite Ars Technica. Sinds de release begin dit jaar van macOS-versie 12.3 (een update voor de Monterey-release) heeft Apple meer veranderingen in XProtect doorgevoerd dan in de afgelopen zeven jaar, zo stelt Oakley. Deze wijzigingen en uitbreidingen zijn grotendeels stil gehouden.

Opvallend genoeg is het 'opgevoerde' XProtect niet alleen opgenomen in de meest actuele macOS-versie (Monterey). Apple heeft het ook doorgevoerd in voorgangers Big Sur (macOS 11) en Catalina (macOS 10). Die drie versies van het besturingssysteem voor Mac-computers zijn daarmee voorzien van betere bescherming. XProtect scant nu namelijk veel agressiever op malware en zit volgens Oakley nu op niveau met commerciële antimalwareproducten, van andere leveranciers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in