Juridische zaken
Apple App Store

Apple overtreedt opnieuw eigen advertentieregels

Techbedrijf gaat vier keer in vier maanden over de schreef.

© Shutterstock
28 maart 2019

Techbedrijf gaat vier keer in vier maanden over de schreef.

Ontwikkelaars die apps bouwen voor Apple’s iOS-besturingssysteem moeten zich aan strenge regels houden. Die regels lijken echter niet voor Apple zelf te gelden. Voor de vierde keer in vier maanden handelt het bedrijf namelijk in strijd met zijn eigen documentatie.

De nieuwste overtreding heeft betrekking tot Apple News Plus, de (Amerikaanse) abonnementsdienst waar gebruikers tien dollar per maand voor moeten betalen. Wie geïnteresseerd is, hoeft alleen maar de ‘try it free’-knop in te drukken en zijn gratis proefmaand te bevestigen. Na die maand schrijft Apple maandelijks tien dollar af – opzeggen kan altijd. Deze werkwijze mag helemaal niet, merkte iOS-appontwikkelaar Dave DeLong scherp op.

Eigen nieuwsapp mist vereiste links

Apple schrijft in zijn App Store-regels dat apps met een maandelijks abonnement een aantal punten in beeld moeten brengen voordat de gebruiker zijn abonnement bevestigt. Zo moet de ontwikkelaar onder andere links plaatsen naar het privacybeleid en de ondersteuningspagina en duidelijk maken hoe je het abonnement stopzet. Apple News Plus toont enkel de ‘try it free’-knop en dat is een gegronde reden om de app uit te App Store te weigeren of te verwijderen, schrijven DeLong en andere appontwikkelaars op sociale media.

Apple ook de mist in met advertentie-notificaties

Zoals gezegd is dit niet de eerste keer dat Apple zijn eigen regels negeert. In de afgelopen drie maanden verstuurde het techbedrijf driemaal ongevraagd een pushnotificatie naar iOS-apparaten om eigen diensten te promoten. Apple-gebruikers kregen berichten over respectievelijk Apple Music, Carpool Karaoke en Apple Music voor Amazon Echo, stipt The Verge aan. Dat mag niet: in zijn richtlijnen voor iOS-ontwikkelaars schrijft Apple namelijk dat pushberichten niet gebruikt mogen worden voor promotie.

Dat Apple een dubbele standaard hanteert, is dus duidelijk. Of de fabrikant daadwerkelijk iets fout doet, is echter de vraag. Tweakers schrijft dat Apple nergens meldt dat het zich aan zijn eigen regels moet houden. Apple wordt overigens door meerdere grote appontwikkelaars bekritiseerd vanwege zijn werkwijze. Kaspersky heeft een officiële klacht ingediend omdat Apple zijn monopoliepositie over de App Store zou misbruiken. Spotify stelt dat het oneerlijk behandeld wordt, iets wat Apple tegenspreekt. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.