Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple moet Ierse fiscus 13 miljard euro betalen

Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. "Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014", aldus Vestager.
Apple ierland

"Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

13 miljard euro is een enorm bedrag. Maar nabetaling zal Apple nauwelijks pijn doen. In boekjaar 2015 behaalde het een netto winst van omgerekend tegen de huidige dollarkoers 47,8 miljard euro. Momenteel heeft het op kortlopende rekeningen en aan deposito's en beleggingen 215 miljard dollar (192,5 miljard euro) aan kapitaal binnen handbereik. Alleen al aan liquide middelen heeft het 16,7 miljard dollar op de balans staan. Met die omgerekend 15 miljard euro kan Apple de boete dus 'out of pocket' betalen, als het moet.

Overigens zal Apple ongetwijfeld eerst in beroep gaan, al heeft het nog niet officieel gereageerd. Ierland had op voorhand al laten weten dat het tegen een beslissing tot naheffing in beroep zal gaan.

Het onderzoek richtte zich specifiek op de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. "Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt", aldus Vestager. Vestager benadrukte dat haar besluit geen boete is. Ierland moet de 'achterstallige' belasting tussen 2003 en 2014 plus rente van Apple terugvorderen.

De strijd van de Europese Commissie tegen Amerikaanse bedrijven valt niet in goede aarde in Washington. Vorige week nog haalden de Amerikaanse autoriteiten daar fel tegen uit. Volgens het US department of the treasury ondermijnen de geëiste terugvorderingen de belastingverdragen tussen de VS en EU-landen en dreigen Amerikaanse investeringen in de EU erdoor onder druk te komen.

Eind vorig jaar gebood Vestager ook de Nederlandse belastingdienst 30 miljoen euro terug te vorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in