Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple maakt Mac OS X krachtiger

Apple heeft maandag op haar ontwikkelaarscongres een volgende versie van MacOS X aangekondigd. Apple legt bij de ontwikkeling daarvan het accent op prestaties en stabiliteit, en niet zozeer op nieuwe functionaliteit.
De volgende versie van Mac OS X staat bekend als 10.6 of Snow Leopard. De huidige versie 10.5 heet Leopard. Snow Leopard wordt een soort uitgebreid servicepack dat Apple mogelijk gratis zal verspreiden voor bestaande Leopard-gebruikers.
Snow Leopard
© Apple
Apple



“We hebben in krap zeven jaar meer dan duizend nieuwe functies ingebouwd in OS X, en Snow Leopard legt het fundament voor duizenden extra functies. Maar in onze voortdurende inspanning om de beste gebruikerservaring te leveren, hebben we wat betreft het toevoegen van nieuwe functies op de pauzeknop gedrukt om ons te kunnen richten op het perfectioneren van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld”, zei Bertrand Serlet, senior vice president software engineering van Apple op de World Wide Developers Conference.

Toch blijkt 10.6 meer functionaliteit te bevatten dan aanvankelijk werd vermoed. MacOS X 10.6 zal bijvoorbeeld ondersteuning bieden voor MS Exchange in verband met de nieuwe iPhone die ook geschikt zal zijn voor gebruik met Microsoft’s mailserver.
Belangrijke wijziging is de uitgebreide ondersteuning voor 64 bit-toepassingen (met name grotere RAM geheugens tot 16 TB) en multikern processors, en niet alleen die van Apple. Voor softwareontwikkelaars levert Apple met het besturingssysteem een technologie mee – Grand Central gedoopt - die het ontwikkelen van toepassingen die goed gebruik maken van de beschikbare rekenkracht vereenvoudigt. Verder is ondersteuning voor OpenCL toegezegd, waarmee ontwikkelaars de rekenkracht van de nieuwste generatie grafische processors kunnen aanboren die anders alleen voor grafische toepassingen toegankelijk is.

Er zal een nieuwe Quicktime-versie genaamd X worden toegevoegd en een nieuwe versie van de Safari-browser met de snelste JavaScript tot nu toe. Deze motor SquirrelFish wordt onderdeel van WebKit, de kern van Safari op alle platforms (inclusief iPhone en iPod Touch). Apple claimt dat zijn JavaScript 53 procent sneller werkt op een 2.8 gigahertz Intel Core 2 Duo Mac met 2 gigabyte Ram.

Snow Leopard wordt rond januari 2009 verwacht. Apple breekt dan wel definitief met zijn PowerPC-architectuur. Oudere Macs zullen niet kunnen draaien onder MacOS 10.6. Hoe de toekomst er na MacOS X 10.6 uit zal zien, is nog niet duidelijk. Apple heeft eerder te kennen gegeven dat vanaf nu het OS minder frequent zal worden bijgewerkt.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in