Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple Lisa-broncode gepland voor vrijgave in 2018

Het Computer History Museum heeft de hand gelegd op de broncode voor het besturingssysteem en de applicaties van de historische Lisa-computer. De antieke code is hersteld vanaf oude diskettes en ligt nu bij Apple ter goedkeuring voor publieke vrijgave.
Apple Lisa
© Computer History Museum
Computer History Museum

“Het enige dat ik zag dat waarschijnlijk niet gereleased zal worden is het American Heritage woordenboek voor de spellingscontrole in LisaWrite”, meldt softwarecurator Al Kossow van het Amerikaanse computermuseum. Hij heeft daags voor de kerst in de LisaList-nieuwsgroep aangekondigd dat de broncode voor het OS en applicaties zijn hersteld. Dit dankzij de open source recovery-software DiscImageChef.

Met permissie

De curator heeft de herstelde broncode nog aangepast aan Unix EOL-conventies en het museum wil de historische software komend jaar vrijgeven voor het publiek. Daarvoor is de code nu voorgelegd aan Apple die er formeel toestemming voor moet geven.

Het Computer History Museum heeft eind 2013 al de broncode voor de Apple ][ vrijgegeven, met permissie van Apple. Deze vroege Apple-computer werd bediend via de opdrachtprompt, in tegenstelling tot de latere GUI-besturing (graphical user interface) van de Lisa en de Macintosh. Laatstgenoemde was een noodproject van de eigenzinnige Steve Jobs die voorzag dat de Lisa te complex en te duur zou worden.

35-jarig jubileum

Op 19 januari komend jaar viert de Lisa haar 35-jarige bestaan. De ontwikkeling van deze machine is in 1978 al begonnen en heeft in 1983 tot de productrelease geleid. De krachtige desktopcomputer voor persoonlijk gebruik kostte maar liefst tienduizend dollar. (Verrekend met inflatie komt dit neer op 25.000 dollar nu, weet techblog Gizmodo.) De verkoop van de Lisa verliep dan ook niet bepaald vlot.

De eerste Mac (toen nog voluit Macintosh geheten) debuteerde in januari 1984 en kostte slechts 2500 dollar. In 1986 heeft Apple de stekker uit de Lisa getrokken, nadat drastische prijsverlagingen en naamsverandering geen succes hadden gebracht. Het Computer History Museum gaat de geplande release van de broncode vergezellen van een artikel over het belang van het Lisa-project.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in