Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple lijkt Siri te verliezen aan Samsung

Apple verwierf zijn digitale spraakassistent in 2010 door de overname van Siri Inc. Dat was een spin-off waarin SRI Institute een spraakassistent had ondergebracht die het had ontwikkeld op basis van de spraakherkenningssoftware van Nuance. Apple heeft dan ook een licentie-overeenkomst met Nuance moeten afsluiten om het gebruik van Siri te legitimeren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Afgelopen juni raakten Nuance en Samsung in gesprek over een mogelijke overname, maar die gesprekken liepen op niets uit. Maar inmiddels hebben de bedrijven de gesprekken hervat, meldt The fly on te wall op basis van geruchten op Wall Street. Nuance zou één van de hinderpalen voor overname hebben weggenomen door herstructurering van een langetermijnschuld.

Overname van Nuance door Samsung zou Apple niet goed uitkomen. Daarmee zou grote concurrent en aartsvijand Samsung, waartegen Apple menige rechtszaak over patentbreuk heeft aangespannen, eigenaar worden van één van de kerntechnologieën in de iPhones.

Twee alternatieven voor Apple

Apple heeft twee alternatieven: het kan zelf een bod doen op Nuance, of het kan van spraakassistent wisselen. Het eerste is voor Apple niet echt bezwaarlijk. Nuance heeft een beurswaarde van 4,8 miljard dollar. Voor een bedrijf met zulke diepe zakken als Apple is dat geen probleem. Maar daarmee krijgt het wel een aantal bedrijfsonderdelen binnen waar het geen interesse in heeft, met name op het gebied van imaging en spraakherkenningssoftware voor medische toepassingen. Voor Samsung zouden die wel een aanvulling zijn op zijn portfolio aan producten en diensten.

Apple zou er ook voor kunnen kiezen om een andere spraakassistent te kiezen. Daarvoor komt mogelijk Kasisto in aanmerking, dat eveneens door het SRI Institute is ontwikkeld. Kasisto is echter niet ontwikkeld als toevoeging op het besturingssysteem, maar als aanvulling op mobiele apps. Dat biedt de mogelijkheid de assistent beter toe te spitsen op taken die specifiek zijn voor bepaalde apps. Of die opzet snel om te werken is naar een algemene spraakassistent voor iPhones, staat echter nog te bezien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in