Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: geen achterdeurtjes in iOS of MacOS

Apple heeft in een e-mailverklaring aangegeven dat iOS informatie verzamelt voor diagnostische toepassingen maar dat deze de privacy en de veiligheid van de gebruikers niet compromitteert. De e-mail is gisteren op Twitter gezet door Tim Bradshaw, een journalist van The Financial Times.
Apple

De reactie van Apple was gericht op een rapport van een IT-beveiliginger eerder deze week dat vreemde mogendheden en lieden met kwade bedoelingen de mogelijkheid hebben ongezien informatie uit iOS-gebaseerde apparatuur te halen.

Volgens Apple is het alleen mogelijk informatie uit deze toestellen te krijgen wanneer de gebruiker zijn toestel heeft ontgrendeld en toestemming geeft dat een andere computer toegang krijgt tot de beperkte diagnostische gegevens die in het toestel aanwezig zijn. "De gebruiker moet expliciet toestemming geven om deze informatie te delen. Er vindt geen data-overdracht plaats zonder zijn medeweten", staat in de verklaring. Het is niet de eerst keer dat Apple een verklaring afgeeft geen achterdeurtjes te hebben gecreëerd voor derden.

Lekken zijn in onbedoeld in iOS geslopen bij updates

De forensisch expert Jonathan Zdziarski beweerde echter op de hackersconferentie HOPE/X afgelopen weekend dat sommige aspecten van iOS in de afgelopen jaren zo zijn ontwikkeld dat derden daar misbruik van maken. Hij waarschuwt in een blog dat zijn bevindingen zeker geen aanleiding moeten zijn voor paniek. Er is geen sprake van een samenzwering of een beschuldiging dat Apple zou samenwerken met de NSA.

Maar hij ziet wel dat er sommige services in iOS zitten die er niet zouden moeten zijn. Die zijn zonder opzet terecht gekomen in het besturingssysteem als onderdeel van updates. Zij ondermijnen de encryptie en kopiëren meer persoonlijke gegevens dan ooit de telefoon van een doorsnee klant zouden mogen verlaten. Hij pleit er bij Apple voor dat deze services van de telefoons verdwijnen omdat ze er niet thuishoren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in