Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple geeft iTunes grote facelift

De gebruikersinterface van iTunes 11 is in vergelijking met de voorgaande versie uit september 2010 volledig nieuw ontworpen. Volgens Apple is de nieuwe versie makkelijker te gebruiken en zit hij slimmer in elkaar.
iTunes-logo
© Apple
Apple

Het bedrijf lijkt de kritiek te willen ondervangen dat iTunes in de loop der jaren een gedrocht met een waterhoofd was geworden. Naar verluidt heeft Jon Ives, de vormgever van veel Apple-producten, een stevige vinger in de pap gehad bij het ontwerpen van iTunes 11.

De nadruk in de nieuwe gebruikersinterface ligt op grote afbeeldingen van cd-hoezen waar de gebruiker op kan inzoomen om de afzonderlijke muzieknummers te bekijken, zowel in de eigen muziekbibliotheek als in de iTunes Store.

Betere integratie met iCloud en iTunes Store

De verwevenheid met de online-opslagdienst iCloud is verbeterd. Apple heeft ook gezorgd voor een hechtere integratie met de iTunes Store. De webwinkel duikt tijdens het gebruik van iTunes 11 her en der op, mogelijk om de verkoop te stimuleren. Dat is een opsteker voor platenmaatschappijen. De iTunes Store is met 435 miljoen geregistreerde accounts het grootste online-verkooppunt voor het legaal downloaden van muziek, films en tv-series.

iTunes 11 biedt verder een herontworpen ‘minispeler’ waarin de gebruiker rechtstreeks kan zoeken naar albums, individuele liedjes en musici zonder de afspeelsoftware te hoeven verlaten. De functie ‘Up Next’ laat alvast zien welk nummer aan de beurt is in de afspeellijst na het huidige muziekstuk.

Ping en Cover Flow zijn geschrapt

Daar staat tegenover dat een aantal voorzieningen uit iTunes zijn verdwenen. Een van de opvallendste is Ping, het geflopte sociale netwerk voor muziek. Daar is geen koppeling met Facebook, Twitter of andere sociale media voor in de plaats gekomen. Ook geschrapt is Cover Flow, de carrousel van albumhoezen uit de vorige versie.

Introductie met een maand vertraagd

De nieuwe versie had oorspronkelijk in oktober moeten uitkomen. Kort voordat het zover was, meldde Apple dat het wat meer tijd nodig had “om de puntjes op de i te zetten”.

iTunes 11 is beschikbaar als een gratis download in de iTunes Store voor Mac OS X, Windows XP, Vista, Windows 7 of Windows 8. Bestaande gebruikers krijgen een seintje dat ze hun oude versie kunnen opwaarderen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in