Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhone X

Apple excelleert met iPhone X

Apple onthulde gisteren veel nieuwe hardware, maar eigenlijk draaide het alleen om de iPhone X

iPhone X © Apple
13 september 2017

Apple onthulde gisteren veel nieuwe hardware, maar eigenlijk draaide het alleen om de iPhone X

Je kan er over twisten of Apple nu de weg naar innovatie heeft teruggevonden, maar gisteren liet het bedrijf toch wel zien veel vernieuwing samen te kunnen ballen in een kleine en fraai vormgegeven smartphone.

Geen van de eigenschappen die marketingbaas Phill Schiller gisteren op het toneel toonde waren echt uniek. Virtual Reality, Face ID, AMOLED scherm, dual camera's, draadloos opladen, het kwam allemaal al eens voorbij in toestellen van andere merken. Maar Apple giet er een sausje overheen dat velen weer zal doen besluiten aan te sluiten in de rij om een van de drie nieuwe iPhones te bemachtigen.

Voor de directe opvolger van de iPhone 7, de iPhone 8 en 8 Plus zullen de eerste exemplaren vanaf 22 september in de winkel komen voor een bedrag tussen de 809 ( 8, 64 GB) en 1059 euro (8 Plus, 256 GB)  Het nieuwe paradepaardje iPhone X (spreek uit iPhone tien) komt begin november beschikbaar en heeft prijskaartje tussen de 1159 en 1329 euro.

A11 Bionic chip is veelzijdige krachtpatser

Misschien is de grootste vernieuwing die Apple gisteren bracht de A11 Bionic chip en de manier waarop iOS 11 daarop inspeelt. De 64-bit processor heeft twee 'performance' kernen en vier 'high-efficiency' kernen die hem volgens Apple tot 70 procent sneller moeten maken dan zijn voorganger in de iPhone 7. Daarnaast is de chip voorzien van een grafische processor die 30 procent sneller is dan de A10. Belangrijker is dat de combinatie is geoptimaliseerd voor 3D gaming, voor het verwerken van Augmented Reality en het afhandelen van neurale netwerktaken die nodig zijn om bijvoorbeeld Face ID te laten mee ontwikkelen met de veranderingen in het gezicht van de eigenaar. Alle beeld- en sensordataverwerking vindt plaats in het toestel zelf. Er gaan geen data naar Apple.

Face ID is de nieuwe sleutel

Apple vervangt Touch ID in de iPhone X door Face ID. In plaats van de vingerscanner op de Home button heeft Apple de bovenkant van de telefoon voorzien van een batterij sensoren die samen de ingestelde gebruiker met een foutpercentage van 1 op een miljoen herkennen, claimt het bedrijf. De iPhone wordt  geactiveerd door hem op te pakken. Een projector zet duizenden puntjes op het gezicht en scant dat met een 3D camera en een infraroodsensor. Nadat de A11 Bionic processor de beeldherkenning heeft gedaan, ontgrendelt deze de telefoon. Wanneer de eigenaar niet actief naar het scherm kijkt, vindt geen ontgrendeling plaats.

De chip vormt ook de basis van de real-time fotobewerkingsopties die waren ingezet voor de adembenemende foto's die Schiller toonde tijdens de presentatie. Zo kunnen alle drie gisteren gepresenteerde iPhones in Portrait mode automatisch bepalen wat de achtergrond in de foto is en deze veranderen of zelfs helemaal wegdrukken. Ook kan de verlichting worden aangepast op specifieke delen van het gezicht zodat het lijkt alsof de maker van de foto een professionele verlichtingsset tot zijn beschikking had.

Beeld staat centraal

Beeldbewerking en presentatie is waar Apple zich met de nieuwe toestellen op toelegt. De 12 MP dual camera's van de iPhone 8S en iPhone X (7 MP in de iPhone 8) combineren de vorodelen van groothoek en telelensbeelden.  De flitser kan zijn kleur aanpassen voor natuurlijker opnames en ook de 7MP selfie-camera is sterk verbeterd.

Apple is wel uniek met een gebogen OLED-scherm op de iPhone X dat zich tot aan alle randen uitstrekt en zich voegt in de vormgeving van de randen en de achterkant. De vertrouwde Home-button moest daarvoor wijken. In iOS 11 zijn de functies van die knop overgenomen door swipe-bewegingingen en een knop aan de zijkant. Veel van de details van de toestellen waren echter al bekend. 

Apple presenteerde verder een nieuwe Apple Watch - die nu zonder iPhone verbinding kan maken met internet - en ook een nieuwe versie van Apple TV.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
10
Reacties
Anoniem 13 september 2017 13:40

"Laat me niet lachen": dat doe je dus wel!

Anoniem 13 september 2017 12:57

Wat is iedereen toch negatief over Apple Inc.; vooral de ANONIEMPJES. Je kunt allemaal wel verkondigen dat Apple duur is en Android toestellen niet, maar wat heb je daar nu aan. Zo kun je over iedere smartphone/mobiel wel kritiek hebben, ook over verschillende Androidtoestellen. De ene kost 100 euro, de andere 500. Wat doet het er toe? Opbouwende kritiek loop ik niet voor weg, maar de uitvinder van de smartphone afzeiken is wel heel gemakkelijker kort door de bocht. En meer mogelijkheden met Android? Laat me niet lachen.

Anoniem 13 september 2017 12:49

"Virtual Reality, Face ID, AMOLED scherm, dual camera's, draadloos opladen, het kwam allemaal al eens voorbij in toestellen van andere merken. Maar Apple giet er een sausje overheen dat velen weer zal doen besluiten aan te sluiten in de rij om een van de drie nieuwe iPhones te bemachtigen."

Wat is dat sausje precies? Dat blijkt namelijk helemaal niet uit het artikel. Helemaal niet omdat er wordt geëindigd met deze uitspraak:
"Apple is wel uniek met een gebogen OLED-scherm op de iPhone X dat zich tot aan alle randen uitstrekt en zich voegt in de vormgeving van de randen en de achterkant."

Dat suggereert dat het enige sausje wat Apple heeft de gebogen OLED is. In dat geval is het een knap duur toestel voor 1,2k

Anoniem 13 september 2017 12:29

Hans, ik ervaar meer mogelijkheden met Android dan met Apple. Mijn vrouw gebruikt voor haar werk een iphone (iphone 6). Het dibg hangt meer aan het infuus. De mogelijkheden die ik ervaar met haar telefoon doet niet onder dan die van mij. Welke software is dan echt zoveel beter? Algemene cloud oplossingen (google, salesforce, msoft) werken echt beter op de android ersies is onze ervaring. Ook het feit dat met Android het eenvoudiger is om aan microsoft netwerken te koppellen is handiger. De iPad, Mac I(ik heb er 2) zijn perfect. De iphone is een hype.

Anoniem 13 september 2017 12:13

@HANS VAN DER MADE
In de software ??
Een OS dat z.g.n. voor gebruikers veiligheid moet zorgen en vol zit met opgedrongen (mis) functionaliteit...
O ja, er wordt een filemanager in OS 11 geintroduceerd - WOW

Anoniem 13 september 2017 12:09

Allemaal leuk en aardig, maar swipen is vrijwel onmogelijk voor mensen die, net als ik, maar 1 hand kunnen gebruiken en de ronde vormen zorgen ervoor dat zo'n duur apparaat nog gemakkelijker uit je hand glijdt. Ik blijf ,denk ik, nog wel even mijn 'oude' iPhone 5 gebruiken .Nu maar hopen dat de Appmakers geen iOS 11 gaan eisen

Anoniem 13 september 2017 12:08

Het gaat m.i. wel erg ver om een aparte "nieuws" editie uit te brengen over een niets bijzonders/overpriced produkt van 1 fabrikant.....
Het zou mij niet verbazen als er binnenkort een doos met hebbedingetjes wordt afgeleverd op de redactie.

Anoniem 13 september 2017 12:07

Een deel van de kwaliteit van het ding zit in software. Waarom telt dat niet mee Peter?

Anoniem 13 september 2017 10:06

Wat ik links en rechts hoor was het juist helemaal niet zo'n succes, Apple blijven hypen en de ogen sluiten?

Anoniem 13 september 2017 10:00

Waar gaat het nu om? Voor de helft van de prijs krijg je een krachtpatser met bijna dezelfde iphone eigenschappen maar dan met Android. OnePlus 3T of de nieuwe OnePlus5. Meer voor minder. Zelfs de 1+ V (de helft van X) geldt voor de prijs. Aanrader deze top kwaliteit. Wanneer worden we wakker? Apple producten zijn super, maar de iphone is een duur cult device.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.