Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple broedt op ARM in iMacs en Mac Books'

Berichten over de plannen verschenen vandaag op de site van het financiële persbureau Bloomberg, dat zich zegt te baseren op tenminste 2 bronnen die zoals dat heet, vertrouwd zijn met Apples onderzoeksprogramma's. Deze zegslieden zouden het er over eens zijn dat het nog zeker enkele jaren vergt voordat de eerste iMacs en MacBooks met een ARM-processor in de AppleStores zullen staan.
Intel slogan
© Intel
Intel

Een overstap van Intel- naar ARM-processors zou Apple in staat stellen om zijn 2 uitvoeringsomgevingen
- OS X voor computers en iOS voor handhelds - meer met elkaar in lijn te brengen. De eerste stappen in die richting zijn al terug te vinden in de jongste versie van OS X, waarin diverse elementen en conventies uit iOS zitten. Maar die aanpassingen blijven beperkt tot datakoppelingen en cosmetische details. Van structurele uitwisselbaarheid van apps ('cross compatibility') zoals Microsoft dat met zijn Windows 8 en Windows RT wel belooft, is tussen Apple's OS X en iOS tot dusverre geen sprake.

'Terugwaartse' compatibiliteit lastig

De lastigste horde op weg naar overdraagbaarheid van apps is echter niet primair het opschalen van het ARM-ontwerp naar het niveau van de desktop. Veel moeilijker wordt waarschijnlijk het bieden van 'terugwaartse' compatibiliteit met de bestaande toepassingen van de huidige gebruikers van OS X. Veel van die gebruikers herinneren zich nog de pijn in hun portemonnee van 2005, toen Apple overstapte van Motorola's PowerPC-processor naar de Intel-architectuur. Dat dwong velen toen tot een versnelde vervanging van soms behoorlijk kostbare toepassingsprogramma's.

Daarnaast is er mogelijk sprake van een bloedgroepenstrijd. Recente managementwisselingen in de top van Apple worden door sommige waarnemers geduid als een poging om grip te krijgen op een rivaliteit tussen de oude OS X-garde en de jonge iOS-honden binnen de muren van het concern.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in