Overslaan en naar de inhoud gaan

Appen op de fiets wordt verboden

Appen wordt in de loop van volgend jaar op de fiets en voor bestuurders van elk ander voertuig verboden. Het kabinet heeft een wetsvoorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. De maatregel moet het verkeer veiliger maken.
appen op de fiets
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
appen op de fiets

In het voorstel van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat dat het per 1 juli verboden wordt 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden'. Ook trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen vallen hieronder.

Voor die bewoording is volgens de bewindslieden gekozen om het voorstel toekomstbestendig te maken. Ook maakt het de handhaving makkelijker. Hoe hoog de boete gaat worden, moet nog worden vastgesteld. Voor appen in een rijdende auto staat nu een boete van 230 euro. Voor appen op de fiets zal de boete in diezelfde richting gaan, denkt Van Nieuwenhuizen.

Onder de term mobiel elektronisch apparaat valt een groot aantal middelen. Het gaat in ieder geval om tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie.

Aanpassing regels noodzakelijk

Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was. Door onder meer de komst van sociale media en het wijdverspreide gebruik van mobiele telefoons is dit dusdanig veranderd dat de regels moesten worden aangepast, aldus de ministers.

Van Nieuwenhuizen kondigde eind vorig jaar al aan dat ze appen op de fiets zou gaan verbieden. Het is een onderdeel van een reeks maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. De kans op een ongeluk stijgt flink door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer, blijkt uit onderzoek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in