Loopbaan

Carriere

Antwoord op de 
mismatch

20 februari 2015

Een half jaar geleden kon hij nog geen regel code schrijven. Tegenwoordig kan Jasper Stokman (27) zich app developer noemen met een vaste baan. Dat is iets totaal anders dan waarvoor hij heeft gestudeerd. Stokman is namelijk opgeleid tot acteur, maar daar kon hij tot nu toe zijn brood niet mee verdienen. “Mijn oog viel op een oproep van The App Academy dat jonge werklozen in twaalf weken wilde omscholen tot app-ontwikkelaars. Omdat ik voor die tijd al voorzichtig was begonnen met programmeren, leek me dit de perfecte kans.” Het bleek een schot in de roos. “Het grijpt me en laat me niet meer los. Problemen oplossen, het scheppen, ik vind het helemaal te gek. Ik kwam laatst een uitspraak tegen: ‘You don’t learn to code, you code to learn’ en dat is helemaal waar.”

Stokman maakte deel uit van een speciale, door de gemeente Amsterdam met dertigduizend euro gesubsidieerde lichting van de The App Academy. De stad ziet het als een kansrijk initiatief om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Dertien van de zeventien deelnemers hebben de opleiding afgemaakt. Daarvan hebben er elf binnen drie maanden een baan gevonden. En dat is volgens oprichter en drijvende kracht Martijn Wuite helemaal niet zo verbazingwekkend. “Er is een enorme behoefte aan developers voor apps voor smartphone of tablet. Die skills zijn, mits je er aanleg voor hebt, snel te leren. Maar dan moet je wel een doorzetter zijn en jezelf willen blijven ontwikkelen”, vult hij aan.

De vraag naar appontwikkelaars is de afgelopen jaren flink gestegen en de verwachting is dat die vraag de komende vijf jaar zal verdubbelen. Startup Europe voorspelt een groei van het aantal banen in de Europese app-economie van 1,8 miljoen nu naar 4,8 miljoen in 2018. UWV noemde de ICT eind vorig jaar als een van de kansrijke sectoren in Nederland en noemde softwareprogrammeurs in het bijzonder als beroep waar veel vraag naar is en zal blijven. Wuite: “Goede appontwikkelaars zijn goud waard!” Tegelijkertijd telt ons land zo’n 17.000 werkloze IT-professionals en een snelle daling van de werkloosheid wordt niet voorzien, dus er is duidelijk sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt.

Er ontstaan wel nieuwe banen, maar vooral voor hoger opgeleide, ervaren ICT-specialisten. Omdat ze in Nederland nauwelijks zijn te vinden, worden zij uit het buitenland gehaald. Wuite verbaast zich hierover: “We hebben hier duizenden werkloze ICT’ers op de bank zitten die misschien een oude programmeertaal kennen, maar met enige omscholing prima inzetbaar zijn als app-ontwikkelaar.”

Het plan van Wuite is om minimaal 240 cursisten per jaar om- of bij te scholen. Dit is eerder vertoond: in de jaren tachtig en negentig werden ook al langdurig werklozen geschikt gemaakt voor werk in de IT. Tegelijkertijd waren dat vaak de mensen die er tijdens de eerstvolgende crisis als eersten uitvlogen. Toch denkt Rob Witjes van UWV dat dat nu niet gaat gebeuren. “De verwachting is dat de vraag naar app developers de komende jaren hoog blijft. Zelfs als dit over een paar jaar niet meer dé programmeertaal is, blijft het nuttig om zo’n omscholingstraject te volgen – het is altijd beter dan werkloos thuiszitten. Uit onderzoek blijkt dat zelfs mensen die een tijdje onder hun niveau hebben gewerkt later beter af zijn dan de mensen die werkloos zijn gebleven.” Ook Wuite is optimistisch: “Dit segment is kansrijk. En onze studenten blijven actief. Als je eenmaal in de ICT zit, blijf je vaak je hele leven bijleren.”

Fors prijskaartje

De interesse in de stoomcursus is groot, ondanks het forse prijskaartje dat eraan hangt. Een stoomcursus van enkele weken kost al gauw 7500 euro, voor het uitgebreidere programma van een halfjaar, inclusief drie maanden stage, moet je rekening houden met zo’n 15.000 euro. “We zijn een onafhankelijk trainingsinstituut en de kans op een baan na afloop is groot. Dus dat betaalt zichzelf vanzelf een keer terug”, licht Wuite toe. De ondernemer met jarenlange ervaring in de IT- en trainingsbusiness hoopt dat gemeenten, het UWV of andere sociale partners en natuurlijk ook werkgevers die de behoefte aan appontwikkelaars de komende tijd alleen maar verder zien stijgen het initiatief zullen steunen en eventueel meefinancieren. “Het is een relatief eenvoudige manier om iets te doen aan de mismatch op de IT-arbeidsmarkt. IT’ers hoeven alleen maar een nieuwe programmeertaal te leren, de rest van de gevraagde competenties hebben ze al in huis. En wij willen ons ook niet meer alleen gaan richten op jongeren. Ik word de laatste tijd platgebeld door werkloze IT’ers van boven de 50 die moeilijk aan de bak komen en hopen dat ze met behulp van ons programma weer aan een leuke baan komen. Ook zij zijn van harte welkom.”

De selectie aan de poort is streng. Het animo is vele malen groter dan The App Academy aankan. Bovendien is niet iedereen in de wieg gelegd voor het omscholingstraject. “Kandidaten moeten in ieder geval affiniteit hebben met bèta en programmeren, maar belangrijker is misschien nog wel dat de beschikken over de juiste drive en mentaliteit”, vertelt Wuite. The App Academy toetst geïnteresseerden eerst op afstand, waarna degenen die door zijn naar Amsterdam komen om diverse programmeertesten te doen. “Onze trainers beoordelen of kandidaten aanleg hebben. Ik schat in dat ongeveer een kwart door de selectie heenkomen en er zullen tijdens de cursus ook nog een aantal mensen afhaken.”

Wuite heeft grootse plannen met zijn bedrijf. In maart-april starten er twee nieuwe klassen in Amsterdam. Daarnaast is hij met diverse gemeenten in gesprek voor vestigingen op andere locaties en richt hij zijn pijlen ook op andere doelgroepen. “Wij zijn de eerste opleiding voor Native App Development in Nederland, maar hopelijk volgen er meer. Ik denk niet dat we het alleen aankunnen. App development is here tot stay en kan een geweldige kick-start zijn voor werkloze IT’ers om het roer om te gooien.”

Sleutelen onder de motorkap

Wuite benadrukt dat geïnteresseerden zich wel moeten realiseren dat ze worden opgeleid tot objectgeoriënteerd programmeur. “Ze moeten niet denken dat ze lekker creatief bezig kunnen zijn met ontwerpen. Het gaat gewoon om sleutelen onder de motorkap. Maar dan nog is het veel aansprekender werk dan veel ‘oude’ IT-beroepen. Ik merk dat dit veel jongeren aanspreekt, maar ik denk ook dat het een lifechanging carreer kan zijn voor oudere IT-professionals.”

Oud-cursist Sjoerd Bösecke heeft inmiddels een baan als app developer. “We zijn echt van nul af begonnen. Dat ik zo snel aan de slag kon, zegt veel over het niveau van de cursus. Ik heb in korte tijd iets heel concreets, een speciale vaardigheid geleerd.” Hij beseft dat de cursus slechts de eerste stap is en dat hij moet blijven bijleren om zijn kennis op peil te houden. “Het gaat nou eenmaal snel in de ICT. Maar ik denk dat het voor heel veel andere beroepen ook niet meer is weggelegd om één keer een vak te leren en dat veertig jaar lang uit te blijven oefenen.”

Ook Stokman had nooit gedacht dat app development zo leuk zou zijn. “Op de middelbare school is ICT heel saai. Ik ben er inmiddels achter dat apps concrete oplossingen kunnen bieden voor problemen waar mensen tegenaan lopen. Mijn masterplan is een veelgevraagde freelance app-ontwikkelaar te worden, zodat ik zelf mijn tijd kan indelen en me daarnaast kan focussen op acteren.”’Die skills zijn, mits je er aanleg voor hebt, snel te leren. Maar dan moet je wel een doorzetter zijn’

Bootcamp App Developer

The App Academy is een trainingsbedrijf dat opleidt tot mobile app-ontwikkelaar voor het iOS- en Android-platform. De bootcamps duren een half jaar en zijn fulltime. De eerste drie maanden staat softwareontwikkeling centraal. Naast het leren van een programmeertaal is er ook aandacht voor projectmanagement (waaronder Scrum), concept & prototype, designimplementatie, deployment & distribution, marketing en strategie. Tussentijds wordt de kennis getoetst en zijn er wekelijks keynotes van inspirerende vakgenoten. Wuite: “Het curriculum is opgezet door ons eigen team van senior ontwikkelaars en UX-ontwerpers die vele jaren ervaring hebben in de mobiele appindustrie.”

Al tijdens de training beginnen de cursisten met het bouwen van een app voor een businesspartner. De app wordt tijdens de aansluitende stage van drie maanden verder ontwikkeld en opgeleverd, zodat er veel werkervaring wordt opgedaan en een gerealiseerde app op het cv kan worden bijgeschreven. Na zes maanden heeft de gecertificeerde junior app developer zo’n duizend uur ervaring in mobiele applicatieontwikkeling en kan hij of zij aan de slag bij diverse bedrijven in verschillende branches. Zo zijn er inmiddels oud-cursisten werkzaam bij onder meer Nine Connections, PlusNewMedia, Young Capital, Mobile Gurus en Accenture. En is een cursist voor zichzelf begonnen met het bedrijf Dasnetjes. The App Academy verzorgt niet alleen het stageadres, maar biedt ook hulp bij het vinden van werk.

Van de eerste lichting vond 85 procent binnen enkele maanden een betaalde baan voor minimaal 24 uur per week voor minimaal een half jaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!