Beheer

Android Wear luidt tijdperk in

11 juli 2014

Android Wear staat nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling. Het besturingssysteem krijgt nog dagelijks updates waarbij de functionaliteit verbetert. De beschikbare hardware is nog allerminst gepolijst met de nieuwe G-watch van LG en de verguisde Samsung Galaxy Gear. Het mooiste toestel tot nog toe, de Moto 360, komt pas later dit jaar beschikbaar.

Toch zijn de recensies van het nieuwe besturingssysteem doorgaans lovend, met de kanttekening dat ze vooral afkomstig zijn van ontwikkelaars met interesse voor de nieuwe trend in Android-gadgets. De interface is simpel en intuïtief. De smartwatch leunt voor zijn functionaliteit sterk op het ingeven van spraakcommando’s, maar die worden vlot verwerkt, zo is de ervaring.

Het besturingssysteem zet het polscomputertje wanneer het kan in de slaapstand. Dan is alleen de tijd te zien, zoals te verwachten bij een horloge. Maar tegelijk is de microfoon alert op het commando “OK, Google”, dat velen inmiddels herkennen als startcommando voor opdrachten aan Google Glass. Hoewel de toekomst van de slimme bril wat onzeker lijkt nu de sociale weerstand ertegen groeit, heeft Google al wel veel geleerd van de ervaringen en die toe kunnen passen in het nieuwe besturingssysteem.

Met verschillende schermformaten heeft Android Wear weinig problemen. Of het nu vierkant of rond is, klein of groot, het besturingssysteem herpositioneert elementen automatisch.

Google Now moet de resultaten van een zoekopdracht weergeven op een veel kleiner scherm dan op dat van een smartphone. De ontwerpers van het besturingssysteem van de smartwatch hebben daarvoor twee oplossingen bedacht. De software is in staat de resultaten in een gecomprimeerde vorm weer te geven. Bovendien is er altijd een blauwe knop die er voor zorgt dat het antwoord onmiddellijk op de smartphone wordt getoond.

Kanttekeningen

Het merendeel van de functies kan alleen met een spraakcommando worden geactiveerd. Of het nu gaat om een zoekopdracht aan Google Now, het antwoord op een tekstbericht of het maken van een notitie, alles gaat op basis van spraak. Dat is in een aantal opzichten niet praktisch. De smartwatch reageert namelijk op iedere stem. Het is handig dat geen training nodig is, maar de keerzijde is dat iedereen in de buurt van de smartwatch opdrachten kan geven.

Ook verstuurt Android Wear spraakopdrachten automatisch, dus zonder controle of de software ook de spraakopdracht ook wel juist heeft geïnterpreteerd. Alleen een snelle 'cancel'-opdracht kan bij twijfel over een opdracht, deze ongedaan maken. Het meest vervelend is misschien wel dat iedereen in de nabije omgeving al dan niet gewenst deelgenoot wordt van de acties op het apparaat. Zeker wanneer Android Wear-gebaseerde apparatuur populair wordt, leidt dit al snel een nieuwe golf van irritatie.

De trilfunctie verlicht daarentegen weer de weerstand. Na enkele dagen gebruik blijken al veel bezoekers van de I/O-conferentie de onhoorbare trilling van hun smartwatch als alternatief te hebben voor een duik in de binnenzak of tas om een rinkelende telefoon het zwijgen op te leggen. Een blik op het schermpje aan de pols is bovendien veel minder verstorend voor een gesprekspartner dan het turen naar een bericht op een smartphone in de hand. Ook zeggen degenen die Android Wear testten, veel minder vaak hun telefoon te checken of er nieuwe berichten op WhatsApp, Facebook of andere berichtendiensten zijn. De trilfunctie is niet te missen op de pols en leidt dus tot minder compulsief gedrag.

Smartphone spil in IoT Google lijkt de smartphone verheven te hebben tot de spin in het web dat het Internet of Things om ons heen spint. De smartwatch en Google Glass zijn maar twee van de apparaten die met de Android-telefoon een intensieve interactie aangaan. Google Fit for Android is bijvoorbeeld een nieuwe serie API's die ontwikkelaars in staat stelt apparatuur en apps te ontwikkelen die de status van allerlei lichaamsfuncties kan uitlezen en vervolgens kan opslaan en analyseren op de smartphone. Google heeft Android TV geïntroduceerd als besturingssysteem voor tv's met de smartphone als intelligente afstandbediening. Zo onthulde Google recent ook Android Auto, de boordcomputer- en entertainmentsoftware waarin de communicatie met Android smartphones een belangrijk element is. In deze gevallen is het besturingssysteem niet anders dan een sterk versimpelde en eenvoudig bedienbare interface naar de intelligentie en de gegevens die zich op de smartphone bevinden.

Zelfs de Chromebook krijgt een inniger relatie met de smartphone, nu Google tijdens de I/O-conferentie demonstreerde hoe Android apps in de nabije toekomst te gebruiken zijn op een Chromebook.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!