Overslaan en naar de inhoud gaan

'Android 12 krijgt 3,5 jaar securitysupport'

Google loopt iets uit op zijn jaarlijkse releaseritme voor nieuwe versies van Android. De aankomende twaalfde versie van het smartphonebesturingssysteem komt volgens uitgelekte informatie begin komende maand uit. De naar buiten gekomen informatie voor hardwarepartners vermeldt ook deadlines voor Android.
smartphones
© Google
Google

Volgens de uitgelekte gegevens is 4 oktober de dag dat de definitieve release van Android 12 uitkomt. Google heeft in mei dit jaar de eerste publieke bèta uitgebracht van de flink herziene nieuwe versie. Begin september is de vijfde bèta verschenen, die volgens planning de laatste is. Daarmee gaat Android-maker Google iets voorbij het reguliere releasemoment van begin september, wat voor de voorgaande versies telkens is gerealiseerd.

'Levensduur'

De interne informatie waar technieuwssite XDA Developers de hand op heeft gelegd, vermeldt naast de releasedatum ook de geplande 'levensduur' van Android 12. Het nieuwe besturingssysteem mag van Google zo'n twee jaar lang worden geleverd op nieuwe toestellen. Na die tijd geeft het bedrijf niet langer permissie om het besturingssysteem compleet met zijn mobiele diensten te leveren.

Terwijl de kern van Android open source is, waardoor elke partij ermee aan de slag kan, geldt dat niet voor apps, services en API's die er bovenop draaien. Deze zogeheten Google Mobile Services (GMS) omvatten onder meer Google's marktdominante zoekmachine, zijn webbrowser Chrome, de app voor Google's videosite YouTube en online-appwinkel Play Store.

Securitypatches

Google stopt met het verstrekken van licenties voor levering hiervan op Android 12 met ingang van 31 december 2031. Dit blijkt uit de uitgelekte informatie voor Android-toestelmakers. Verder staat daarin vermeld dat de aankomende nieuwe Android-versie ongeveer drieënhalf jaar ondersteuning krijgt wat security-updates betreft. De deadline daarvoor ligt op 31 maart 2025. Dit betreft dan ook het backporten van beveiligingspatches vanaf nieuwere Android-versies, die dus na 12 nog komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in