Management

Governance
Tweede Kamer spreekgestoelte

Analyse: wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?

Weinig IT-expertise op de kandidatenlijsten, blijkt uit een analyse van AG Connect.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
15 februari 2021

Bekende ‘techwaakhonden’ in de Tweede Kamer Kees Verhoeven, Jan Middendorp en Kathalijne Buitenweg stoppen ermee, maar wie komen er terug om IT-onderwerpen aan de kaak te stellen? AG Connect stelde 13 partijen met 1 of meer zetels de vraag wie zij op de lijst aanwijzen als IT-experts. Het antwoord was vaak teleurstellend.

De afgelopen jaren toonden bekende namen Chris van Dam (CDA), Kees Verhoeven (D66), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jan Middendorp (VVD) veel inzet voor IT-gerelateerde onderwerpen in de Tweede Kamer. Samen adviseerden ze in de tijdelijke commissie Digitale toekomst bovendien om een vaste commissie aan te stellen, zodat kennis over digitalisering ook de komende jaren geborgd blijft.

Na het GGD-datalek laaide er landelijk discussie op met de vraag of Kamerleden ICT wel ‘sexy’ genoeg vinden. Oud-Kamerleden met IT-specialisme waaronder Astrid Oosenbrug (PvdA) en Arda Gerkens (SP) maakten eerder hun bezorgdheid hierover kenbaar. Ook Inge Bryan van securitybedrijf Fox-It ziet de politieke toekomst weinig rooskleurig tegemoet, omdat er geen IT-specialisten hoog op de lijsten staan. AG Connect nam daarop de proef op de som en legde de partijen de vraag voor wie zij op het oog hebben om IT-onderwerpen aan de kaak te stellen.

VVD: ‘We gaan nog iemand aanwijzen’

De VVD ziet Jan Middendorp, IT-politicus van het jaar 2020, vertrekken uit de gelederen. Wie dat gat moet gaan vullen is nu nog onduidelijk, maar de partij lijkt zeker van plan om specialisten aan te wijzen. Boven in de lijst is er een hoop ervaring, maar een echt klinkende IT-naam staat er niet tussen.

Henk Mathijsse

Een woordvoerder: “Jan Middendorp was onze man op dit gebied. We gaan absoluut nog iemand aanwijzen als woordvoerder voor IT-zaken, maar wie dat wordt, weten we op dit moment gewoon nog niet. De onderwerpen moeten nog verdeeld worden. We gaan voor degene met de meeste affiniteit.”

Hij wijst daarbij nog wel naar de nummer 72 op de lijst, Henk Mathijsse, die een verleden heeft als engineer bij Stork en ook onder meer interim-strategisch adviseur bij Dictu was en meewerkte aan diverse veranderprogramma’s binnen de ministeries. Ingrid Michon is als nummer 20 een van de kandidaten met een IT-achtergrond die wél een reële kans lijkt te hebben om gekozen te worden. Ze werkte jarenlang op diverse functies binnen de ministeries en specialiseerde zich onder meer korte tijd in cybersecurity en onderwijs.

Ingrid Michon

Dat de VVD ambities heeft als het gaat om IT-gerelateerde onderwerpen staat buiten kijf. De partij wil onder meer ‘big tech’ aanpakken, toezicht versterken op digitale veiligheid van vitale bedrijven, meer digitaal onderwijs en digitale zorg mogelijk maken, gegevensuitwisseling in de zorg verbeteren en betalingsverkeer beter beschermen tegen cyberaanvallen. Ook wil de VVD diensten zoals het Nationaal Cyber Security Centrum, het Defensie Cyber Security Centrum en de inlichtingendiensten versterken om de digitale slagkracht en weerbaarheid te vergroten.

PVV: Vrijwillig uit onderzoekscommissie gestapt

Ook bij de PVV bleven antwoorden over een IT-expert uit, terwijl er wel ambities liggen voor het bestrijden van cybercrime en het creëren van een digitale schandpaal voor criminelen. De partij schoof in 2014 nog wel de huidige nummer 10 Harm Beertema naar voren bij de tijdelijke onderzoekscommissie die ICT-projecten bij de overheid tegen het licht moest houden.

Harm Beertema

In maart 2014 stapte hij uit die commissie, met als reden dat er ‘verschuivingen van werkzaamheden’ binnen zijn partij waren. IT bij de overheid was nooit een groot aandachtspunt bij de partij, maar nummer 7 Martin Bosma stelde in het verleden wel kritische vragen over het gebruik van verkiezingssoftware.

CDA: Veel ervaring opgedaan

​​Het CDA heeft volgens een woordvoerder niet één persoon aangewezen als IT-specialist, toch lijkt er meer dan genoeg kennis in huis te zijn als het gaat om IT. De bekendste ‘IT-politicus’ is nummer 5 Raymond Knops, die als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken op allerlei manieren werkte aan de verbetering van ICT bij de overheid. “Door onder andere meer te experimenteren en samen te werken met andere partners”, licht een woordvoerder toe. “Ook heeft hij programma’s opgezet om de dienstverlening en toegankelijkheid te verbeteren.”

Raymond Knops
Raymond Knops

Op nummer 7 staat Mona Keijzer, die inmiddels ook thuis is in technologie-onderwerpen. “Zij heeft zich de afgelopen tijd als staatssecretaris ingezet voor een betere en digitale economie. Zo heeft zij de Europese Commissie overtuigd om de dominante positie van de grote platforms aan de te pakken. Ze is ook verantwoordelijk geweest voor het opzetten van een actieagenda AI en het investeringsplan AI dat is ingediend voor het nationaal groeifonds.” Harry van der Molen, de nummer 9, is eveneens niet nieuw in het onderwerp. “Hij zet zich in voor meer grip op algoritmen in de strijd tegen desinformatie.” Op 38 staat Michiel Dijkman. “Hij is hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen bij een groot technologiebedrijf. Ook was hij publieksfinalist ‘minister van de nieuwe economie’ en hij maakt zich sterk om alle Nederlanders digitaal vaardig te krijgen.”

Mona Keijzer

Het CDA stelt ICT-kennis hoog in het vaandel te hebben, omdat het in een digitale wereld belangrijk is dat iedereen digitaal mee kan doen. De partij wil in heel Nederland zorgen voor een optimale internetdekking en wil dat digitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar en bereikbaar zijn.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!