Overslaan en naar de inhoud gaan

Analyse: Ordina nog niet op koers

Verkoop van niet-strategische activiteiten op het gebied van technische automatisering (TA) en verliesgevende administratieve dienstverlening (BPO), heeft Ordina’s financiële balans en pro forma winst- en verliesrekening zonder meer verbeterd. Toch blijven de vooruitzichten onzeker. Niet alleen vanwege de kredietcrisis, maar ook vanwege de samenstelling van het resterende activiteitenportfolio.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Traditioneel is Ordina sterk in de financiële sector, maar op het moment is dat waarschijnlijk geen onverdeeld genoegen, gegeven de moeilijkheden in juist deze sector. Vorig jaar steeg de omzetbijdrage vanuit deze sector (TA en BPO buiten beschouwing latend) van 27 procent naar 31 procent. Dat ging voornamelijk ten koste van de werkzaamheden voor de industrie, waarover de directie zorgvuldigheidshalve opmerkt in deze sector 'actief' te blijven.

Daar komt nog bij dat in IT-projecten het afgelopen jaar niet altijd naar wens werd gepresteerd. Bij een aantal projecten bleek 'de complexiteit' - zoals dat heet - 'groter dan vooraf ingeschat’. In dit verband meldt de directie dat aanscherping van risicobeheer en verbetering van de kwaliteit en voorspelbaarheid van de dienstverlening al in de tweede helft van het jaar weliswaar tot verbetering leidden, maar dat verdergaande verbetering op deze punten ook in 2009 nodig is.

Dat de adviesomzet terugliep is ook zorgwekkend. Weliswaar met slechts 2 procent, maar het verleden heeft geleerd dat adviesomzet vaak een indicator is van toekomstige omzet door projecten. De cijfers die Ordina vanmorgen bekendmaakte, geven op dit detailniveau geen uitsluitsel. Maar het moet worden gevreesd dat het vooral de financiële sector is die even geen behoefte heeft aan strategische vergezichten op het gebied van businessinnovatie door IT.

Adviesgesprekken zullen vandaag de dag vooral gaan over bezuinigingsmogelijkheden. Dat is dan ook waarvan Ordina het in 2009 zal moeten hebben, net als de meeste concurrenten. Het accent zal komen te liggen op "kostenreducties, risicomanagement en transparantie van besturing. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop kernprocessen in de organisatie zijn ingericht. Deze ontwikkelingen zijn belangrijke drijfveren voor projecten en consultingopdrachten", stelt de directie van Ordina hoopvol vast.

In de IT betekent bezuinigen veelal outsourcing en offshoring. In die hoek behaalde Ordina vorig jaar dan ook haar belangrijkste groei. De omzetbijdrage vanuit activiteiten op het gebied van applicatie-outsourcing (voor infrastructuur-outsourcing acht Ordina zich niet gepredisponeerd) steeg van 13 naar 18 procent. Groei in applicatie-outsourcing geldt in de IT-sector als een preservatief tegen conjuncturele kwetsbaarheden, en is als zodanig ook nagestreefd door de directie van de dienstverlener. Maar tegelijkertijd is juist daardoor de concurrentie en de prijsdruk fors in deze markt.

De belangrijkste groeikansen op dit moment lijkt de directie van Ordina te ontwaren in de zorgsector, "gezien de hoge informatie-intensiteit en de grote invloed van lokale wet- en regelgeving". Opnieuw een inzicht waarmee het bedrijf niet voorop loopt.

Zie ook: Verlies voor Ordina

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in