Overslaan en naar de inhoud gaan

Amnesty lanceert tool tegen overheidsspionage

Detekt is de eerste tool ter wereld die het gewone publiek kan downloaden. Voor Windowsgebruikers is dat zelfs gratis. Eenmaal geïnstalleerd wordt de gebruiker gewaarschuwd zodra er wordt geprobeerd in te breken op een computer of mobiel.
spionage
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Amnesty ontwikkelde de software samen met een coalitie van mensenrechtenorganisaties en technologiebedrijven als reactie op de toenemende spionageactiviteiten van overheden. Veel landen werden afgelopen jaar in verlegenheid gebracht nadat werd ontdekt dat ze op grote schaal gegevens verzamelen over bijvoorbeeld het belgedrag van burgers. Ook in Nederland worden burgers afgeluisterd door bijvoorbeeld de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Spionage wordt steeds geavanceerder

De tool is vooral bedoeld voor mensen in landen die stelselmatig mensenrechten schenden en waar journalisten en voorvechters van mensenrechten worden gearresteerd en zelfs gedood. "Overheden gebruiken steeds vaker gevaarlijke en geavanceerde spywaretechnologie zodat ze privémail van journalisten en activisten kunnen lezen. Ook kunnen ze daarmee op afstand stiekem de webcam of microfoon van de computer aanzetten en meeluisteren", zegt Marek Marczynski, hoofd Veiligheid bij Amnesty.

De spionagebranche is een lucratieve business. Naar schatting wordt jaarlijks zo'n 5 miljard dollar (bijna 4 miljard euro) wereldwijd uitgegeven aan spionagesoftware.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in