Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse bedrijven hebben moeite met XBRL

De Securities and Exchange Commission, de toezichthouder op de Amerikaanse beurs, wil dat alle beursgenoteerde bedrijven hun financiële verslagen in de eXtensible Business Reporting Language gaan aanleveren. XBRL is een op XML gebaseerde methode van ‘opschrijven’ die meer eenheid moet brengen in financiële verslaglegging en communicatieproblemen bij de onderlinge uitwisseling van financiële gegevens moet verminderen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voor bedrijven met een marktwaarde van 5 miljard dollar of meer ging die verplichting al op 15 juni in.

Of alle bedrijven al klaar zijn, is niet bekend; dat blijkt pas als ze hun kwartaalcijfers aanleveren. Daarbij knijpt de SEC bovendien de eerste maand nog een oogje toe, als de rapportage nog niet in XBRL plaatsvindt. Veel van de bedrijven waarvoor de verplichting in is gegaan, waren overigens al begin mei klaar, stelde voorlichtingsclub XBRL US Inc. Uit onderzoek was XBRL US gebleken dat 340 van de 500 bedrijven toen in staat waren hun financiële cijfers volgens de nieuwe richtlijn aan te leveren.

Een ander onderzoek leert dat dat nog niet helemaal foutloos gebeurt. Drie wetenschappelijk onderzoekers van de North Carolina State University hebben XBRL-rapportages van 22 bedrijven die deelnamen aan een proef tegen het licht gehouden. Volgens de onderzoekers zaten daar vele fouten in, variërend van het ontbreken van gegevens tot fout ingevulde bedragen (die er tot een factor duizend naastzaten) en onjuist gelabelde gegevens. Dat is volgens de onderzoekers een ernstige zaak, omdat die fouten bij verwerking door de computer niet zo makkelijk op zullen vallen. Anderzijds kunnen fouten van het kaliber die zij ontdekt hebben, het vertrouwen van beleggers en analisten ernstig schaden, wanneer ze na publicatie bekend worden. “Ik denk dat bedrijven de benodigde tijd voor en de complexiteit van het aanbrengen van labels onderschatten, verklaarde één van de onderzoekers, Eileen Taylor, tegenover Reuters.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in