AMD komt met nieuwe Opterons

23 november 2011

De series lopen van vier tot en met zestien kernen en ze bieden aanmerkelijk meer rekenkracht. In vergelijking met voorgaande versies hebben de nieuwe chips 84 procent meer rekenkracht. Ook wordt de concurrentie geklopt; de Opteron 6276 heeft bijvoorbeeld een 84 procent hogere performance dan de Xeon X5670 van Intel.

De processors zijn bedoeld voor omgevingen waar behoefte is aan veel rekenkracht en waar de beschikbare hoeveelheid energie niet al te groot is. Dit geldt met name voor de cloud. Per rekenkern is in vergelijking met de voorgangers maar half zoveel energie nodig. Er zijn ook speciale low-power versies van de processors die het allerlaagste energieverbruik hebben. De L5630, bijvoorbeeld, verbruikt niet meer dat 4,375 watt per core.

De nieuwe chips zullen worden gebruikt door een aantal grote leveranciers van servers, waaronder Acer, Cray, Dell, HP en IBM. Het is te verwachten dat deze nieuwe hardware in de komende weken op de markt komt. Ook ontwerpers van moederborden (voor pc’s en kleine servers) hebben al belangstelling getoond voor de nieuwe chipfamilies.

De chips zijn ook kleiner gemaakt, zodat ze maar twee derde van de ruimte op het moederbord innemen. AMD vergelijkt zich in dit geval met de processors van Intel. “Dit is de grootste aanpassing aan onze processorreeks die we in de afgelopen tien jaar hebben gerealiseerd”, zegt Pat Patla, AMD’s general manager and corporate vice president en verantwoordelijk voor de Opteron.

Volgens AMD is met de nieuwe chips een laagterecord bereikt, wat wil zeggen dat de chip als enige overweg kan met geheugen dat werkt op een spanning van 1,25 volt. De processors beschikken over vier kanalen naar dat geheugen, elk werkend op een frequentie van 1600 MHz. Elke CPU kan worden gekoppeld aan maximaal 12 DIMMs, wat goed is voor een geheugen per processor van 384 GB. Voor de onderlinge koppeling van de chips in een systeem zijn snelle bussen aanwezig, van het type HyperTransport.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!