Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Amazons distributiecentrum in een ballon

Amazon tilt distributiecentra in de lucht

Een pakketje van Amazon kan straks binnen enkele minuten na bestelling arriveren.

Amazons patent voor distributiecentrum in een luchtballon © Amazon
30 december 2016

Een pakketje van Amazon kan straks binnen enkele minuten na bestelling arriveren.

Amazon heeft een patent gekregen op een bijzonder plan voor snelle distributie vanuit pakhuizen die hangen aan een luchtballon en tevens fungeren als vliegdekschip voor afleverdrones.

De visie die Amazon in het patent beschrijft, behelst een stelsel van grote luchtballonnen met daaronder een pakhuis (airborne fulfillment center). Dat wordt bevoorraad met kleinere luchtballonnen (shuttles) vanuit distributiecentra op de grond.

Wanneer een online bestelling wordt geplaatst, wordt het dichtsbijzijnde distributiecentrum geactiveerd waarin het betreffende artikel aanwezig is. Een afleverdrone (unmanned aerial vehicles) krijgt het betreffende artikel geladen en koerst daarmee naar het opgegeven adres. Nadat de bestelling is ontvangen, keert de drone terug naar het moederschip voor het ophalen van een volgende lading.

De patentomschrijving rept verder nog van het inzetten van de grote luchtschepen voor reclamedoeleinden. De ballon zou op een 'advertising altitude' hangen. Mensen kunnen dan direct bestellen wat op de advertenties te zien is. Deze speciale aanbiedingen wijzigen steeds.

Nog een weg te gaan

Het patent werd vreemd genoeg pas onlangs op de website van het Amerikaanse Patent and Trademark Office gepubliceerd terwijl het al in april werd toegekend, merkt Ars Technica op. In feite is het een nieuwe invulling van het plan dat Amazon eerder lanceerde voor het afleveren van pakketjes met drones. Het bedrijf is onlangs begonnen met het testen van deze aanpak in Engeland.

Hoewel Amazon het patent nu op zak heeft, moet het bedrijf nu eerst goedkeuring vragen aan de Federal Aviation Administration (FAA) voordat er daadwerkelijk tests met de luchtschepen kunnen worden uitgevoerd.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Anoniem 02 januari 2017 13:03

Allemaal niks aan gewoon lekker in China bestellen. Veel goedkoper en een boost voor onze eigen TNT Post en kan gewoon lekker individueel

Anoniem 30 december 2016 18:07

Complete waanzin. Hoeveel kilo waardevolle goederen kunnen er maar inhangen. Inkopen wordt prijsschieten voor kwaadwillenden. Niet doen, deze hangende obstakels en horizonvervuiling. Ik wacht wel 24u op de postbesteller of ga naar een afhaalpunt. Zie jij het voor je, een paar keer per dag een drone in jouw straat ?

Anoniem 30 december 2016 17:59

Complete waanzin. Hoeveel kilo waardevolle goederen kunnen er maar inhangen. Inkppen wordt prijsschieten voor kwaadwillenden. Niet doen, deze hangende obstakels en horizonvervuiling

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.