Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon-gebruiker ontvangt andermans stemcommando’s na AVG-verzoek

Een Duitser die Amazon via een AVG-verzoek vroeg om inzage in zijn data, heeft niet zijn eigen informatie ontvangen. In plaats daarvan kreeg de man de Alexa-stemcommando’s van een andere gebruiker. Amazon spreekt van een eenmalige menselijke fout.
Amazon Echo
© Amazon
Amazon

De internetgigant stuurde de Duitser een link waarmee hij een kopie van zijn gegevens kon downloaden. De bestanden op de downloadserver waren echter niet van de man, maar van een vreemde. Het gaat om wav-opnames van alle 1700 stemcommando’s die de gebruiker gaf aan zijn Echo-speakers met Amazons Alexa-spraakassistent. De server bevatte ook zip-bestanden met zoektermen van de Alexa-gebruiker.

De man die de data per ongeluk ontving, wil anoniem blijven en zegt geen Echo-speaker te hebben. Hij claimt contact te hebben gezocht met Amazon maar kreeg geen antwoord. Wel verwijderde het bedrijf de data van de downloadserver. Vervolgens liet de gebruiker het Duitse techtijdschrift c’t luisteren naar de audiobestanden. Het magazine wist de vreemde man op te sporen. Die reageerde geschrokken en was verbaasd dat Amazon zijn stemcommando’s had doorgestuurd naar een andere gebruiker. De man had Echo-speakers in zijn woon-, slaap- en badkamer om te praten met Alexa.

Menselijke fout

Hoewel Amazon geen reactie wilde geven aan de klant die het AVG-verzoek indiende, heeft het bedrijf desgevraagd wel een statement afgegeven aan c’t. Volgens Amazon is de gegevenswissel veroorzaakt door een eenmalige, menselijke fout. Er zouden ook maatregelen zijn genomen om deze fout in de toekomst te voorkomen. Daarnaast heeft het bedrijf contact opgenomen met beide gebruikers.

Of er sprake is van een datalek, is nog onduidelijk. Amazon liet weten dat het ‘uit voorzorg’ in contact is met de relevante autoriteiten. Mogelijk had het bedrijf het lek zelf moeten melden bij de Duitse variant van de Autoriteit Persoonsgegevens en de gebruiker(s) op de hoogte moeten stellen.

Alexa gaat vaker de fout in

Het is niet de eerste keer dat Alexa-commando’s bij de verkeerde persoon terecht zijn gekomen. In mei dit jaar nam een Echo-speaker per ongeluk een privéconversatie van een Amerikaans gezin op en stuurde het die data naar een kennis. Amazon onderzocht het voorval en concludeerde dat de speaker dacht dat hij het gesprek naar die persoon moest sturen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in