Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon doet veel USB-C in de ban

Amazon heeft een verbod gezet op de verkoop van een heleboel USB-C kabels van derden omdat zij een gevaar opleveren voor de apparatuur die er mee wordt aangesloten.
USB
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het USB-C-type is nog vrij nieuw. Maar het is dè USB-verbindingskabel voor de nabije toekomst. Voor veel producenten dus aanleiding zich volop te storten op de productie van kabeltjes et dit type connector. Maar niet iedereen houdt zich even strikt aan de standaarden. Dat blijkt niet alleen tot goedkope kabeltjes te leiden met verminderde prestaties, maar kan zelfs een gevaar betekenen voor de aangesloten apparatuur, zo blijkt onder meer uit onderzoek van Google-technicus Benson Leung. Hij zag er een eer in alle kabels die via Amazon te koop waren te testen op deugdelijkeid.

Kabels op de zwarte lijst

Inmiddels heeft dat er toe geleid dat Amazon alle kabels op de zwarte lijst heeft gezet die niet aan de laatste standaard voldoen van het USB Implementers Forum. Deze lijst met 'prohibited listings' is bedoeld voor mensen die zaken willen verkopen via het Amazon-kanaal. Op die lijst staat bijvoorbeeld ook apparatuur voor het verstoren van GPS-, mobiele telefoon- of WiFi-netwerken, maar ook laserpistolen en 'cell phone unlocking devices'.

Het probleem is dat de USB-C-kabels zodra ze worden ingeplugd, stroom gaan trekken uit het aangesloten apparaat. Dat kan zo ver gaan dat het stroomleverende apparaat doorbrandt. De USB-poorten en de apparatuur zijn zo ontworpen dat ze de stroom vragen of leveren de mogelijk is. De kabel moet de beperkende factor zijn. Bij ondeugdelijk volgen van de standaarden, gaat het daar dus mis.

Ook in het verleden was een dergelijk probleem in principe mogelijk, maar het gevaar dat dat gebeurde was niet zo groot omdat de USB-apparatuur nog niet zo veel stroom kon vragen dat het leverende apparaat daar problemen mee kreeg.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in