Beheer

Infrastructuur
USB

Amazon doet veel USB-C in de ban

Inferieure USB-C-kabels leveren gevaar op.

© CC0 - Pixabay,  Jeroen den Otter
30 maart 2016

Inferieure USB-C-kabels leveren gevaar op.

Amazon heeft een verbod gezet op de verkoop van een heleboel USB-C kabels van derden omdat zij een gevaar opleveren voor de apparatuur die er mee wordt aangesloten.

Het USB-C-type is nog vrij nieuw. Maar het is dè USB-verbindingskabel voor de nabije toekomst. Voor veel producenten dus aanleiding zich volop te storten op de productie van kabeltjes et dit type connector. Maar niet iedereen houdt zich even strikt aan de standaarden. Dat blijkt niet alleen tot goedkope kabeltjes te leiden met verminderde prestaties, maar kan zelfs een gevaar betekenen voor de aangesloten apparatuur, zo blijkt onder meer uit onderzoek van Google-technicus Benson Leung. Hij zag er een eer in alle kabels die via Amazon te koop waren te testen op deugdelijkeid.

Kabels op de zwarte lijst

Inmiddels heeft dat er toe geleid dat Amazon alle kabels op de zwarte lijst heeft gezet die niet aan de laatste standaard voldoen van het USB Implementers Forum. Deze lijst met 'prohibited listings' is bedoeld voor mensen die zaken willen verkopen via het Amazon-kanaal. Op die lijst staat bijvoorbeeld ook apparatuur voor het verstoren van GPS-, mobiele telefoon- of WiFi-netwerken, maar ook laserpistolen en 'cell phone unlocking devices'.

Het probleem is dat de USB-C-kabels zodra ze worden ingeplugd, stroom gaan trekken uit het aangesloten apparaat. Dat kan zo ver gaan dat het stroomleverende apparaat doorbrandt. De USB-poorten en de apparatuur zijn zo ontworpen dat ze de stroom vragen of leveren de mogelijk is. De kabel moet de beperkende factor zijn. Bij ondeugdelijk volgen van de standaarden, gaat het daar dus mis.

Ook in het verleden was een dergelijk probleem in principe mogelijk, maar het gevaar dat dat gebeurde was niet zo groot omdat de USB-apparatuur nog niet zo veel stroom kon vragen dat het leverende apparaat daar problemen mee kreeg.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.