Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon bouwt enorm satellietnetwerk

Amazon is de zoveelste techgigant die de internetlozen op de wereld wil redden. Na Google, Facebook, SpaceX en OneWeb start ook Amazon een megaproject om netwerkconnectiviteit in afgelegen gebieden te verzorgen.
Jeff Bezos
© Amazon
Amazon

Amazon kiest voor de bouw van een netwerk van maar liefst 3236 satellieten die in drie verschillende banen om de aarde draaien. Het bestaan van het plan met de naam 'Kuiper project' werd ontdekt door GeekWire aan de hand van verplichte meldingen die gedaan zijn bij de ITU, de telecomorganisatie van de Verenigde Naties die de positie van satellieten in kaart brengt. Amazon heeft daarop het bestaan van het project bevestigd.

Project Kuiper moet dekking gaan verzorgen tussen het midden van Schotland (56 graden noorderbreedte) tot onder de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika (56 graden zuiderbreedte). Volgens Amazon kan de constellatie van duizenden satellieten breedbandcommunicatie met een geringe vertraging (low latency) bieden aan 95 procent van de wereldbevolking, maar is vooral bedoeld om connectiviteit te leveren aan gemeenschappen die nu nog geen of slechte internetverbindingen hebben.

Oproep tot samenwerking

Amazon wil met andere bedrijven met gelijkluidende visie samenwerken om dit langetermijnproject te realiseren. Het isnog onduidelijk wanneer de bouw van start moet gaan, of Amazon de satellieten zelf gaat bouwen of ze wil kopen van een derde partij. Volgesn een woordvoerster van Amazon is ook nog niet besloten wie de satellieten gaat lanceren. Amazon-CEO Jeff Bezos heeft weliswaar zijn eigen ruimtevaartorganisatie, maar vooralsnog kijkt het bedrijf naar alle opties.

Waar Google en Facebook aanvankelijk met respectievelijk luchtballonnen en grote zweefvliegtuigen de dekking wilden verzorgen lijkt de concensus bij de techbedrijven nu te liggen op satelllietnetwerken die relatief dicht bij de aarde rondjes draaien. SpaceX wil 12.000 kunstmanen lanceren, OneWeb denkt over een web van 650 satellieten en ook facebook denkt na het afblazen van het Project Aquila ook aan een satellietnetwerk.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in