Overslaan en naar de inhoud gaan

Aluminiumproducent krabbelt op van ransomware-aanval

Aluminiumproducent Norsk Hydro die door een grote ransomware-infectie offline is gegaan en over op handwerk krabbelt geleidelijk aan weer overeind. De website van de multinational is weer beschikbaar en bestellingen van klanten worden uit systemen getrokken. Volledig herstel duurt echter nog.
aluminium
© Norsk Hydro
Norsk Hydro

Norsk Hydro is bezig met zoeken naar alternatieve methodes om bestellingen van klanten te onttrekken aan zijn geïnfecteerde computersystemen. Het Noorse bedrijf, één van de grootste aluminiumproducenten ter wereld, verklaart officieel dat vertrouwen op zijn back-ups "de voornaamste strategie" is voor herstel van de ransomware-aanval. Sinds gisteren worden sommige systemen herstart om dan data daaruit te extraheren.

Productie draaiende zien te houden

Het gaat hierbij om data voor de lopende productie, die dankzij overschakeling op handwerk vooralsnog redelijk normaal verloopt. Norsk Hydro benadrukt dat zijn productiefaciliteiten wel doordraaien. Dit dankzij de inzet van extra personeel die dan op ouderwetse wijze werken, en daarbij moeten vertrouwen op pen en papier, naast nog wel enige moderne middelen zoals smartphones. De reguliere computers van het bedrijf zijn nog ontoegankelijk, gaf de aluminiumproducent aan in een webcast gistermiddag.

Het onttrekken van actuele data aan computersystemen, inclusief servers, is nodig om de bestellingen van klanten te kunnen vervullen. Dit heeft de getroffen firma gister gesteld in zijn nieuwe update over de cyberaanval. Het spreekt van een "bescheiden impact op leveringen tot op heden". De vraag is hoe lang dat nog het geval is als de IT-infrastructuur - en bepaalde data - in meer of mindere mate ontoegankelijk blijft.

Uitwijk via Facebook

Kort na de webcast van gistermiddag is de hoofdwebsite van Norsk Hydro weer online gekomen. Daar wordt nu weer de communicatie over de ransomware-infectie en het herstel gevoerd. Voorheen deed het bedrijf dit via zijn Facebook-pagina, waar het gebruik van low-res beeld een snel en mogelijk vanaf mobiel opgezette actie deed vermoeden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in