Beheer

Infrastructuur

Alle buzz onder een noemer: Software Defined Whatever

25 april 2014

Volgens Filks is Software Defined (SD) een van de meest misbruikte termen in de IT-wereld. Het wordt als een sausje over vrijwel van alles gegoten. Het lijstje buzzwords ziet er in de ogen van Filks als volgt uit

SDN – Software Defined Networks

SDS – Software Defined Storage

SDC – Software Defined Computing

SDD – Software Defined Datacenters

"Je kunt het eigenlijk allemaal onder één noemer brengen door te praten over  Software Defined Whatever. Dat klinkt goed en je zegt iets moois zonder de diepte in te hoeven gaan. Want dat zou de volgende stap moeten zijn, dat mensen vragen wat je nou precies bedoelt", meent Filks.

Het voorvoegsel SD geeft aan, dat er software nodig is om ewen verzameling onderdelen aan het werk te houden. Maar dat is helemaal niet nieuw, de allereerste computer deed ook niets zonder software, hooguit was zo'n apparaat een peperdure presse-papier. Filks: "Een bijkomend facet is, dat sommige ontwikkelaars hun systemen maken als IT'er voor IT'ers. In die kringen doet de term SD het wel, als containerbegrip voor compact, modern en aanpasbaar. Maar als een zakelijke gebruiker er mee aan de slag moet, is daar niet veel meer van te merken. Ik durf te stellen dat SD meer een rookgordijn kan zijn. Voor sommige gebruikers betekent het, dat hun data zit opgesloten in software die ze niet kunnen zien. En dat is een lock-in situatie die parten gaat spelen als de overstap naar een nieuw systeem wordt gemaakt."

De software maakt het verschil

Wel is het zo, dat de software het verschil maakt in de concurrentiestrijd. "Fabrikanten bouwen hun systemen eigenlijk niet zelf, ze kopen standaard hardware en die modules bouwen ze samen tot een systeem. Hun software zorgt ervoor dat die verzameling modules een bepaalde taak efficiënt uitvoert. Je kunt zeggen dat de partij met de beste software de meeste kansen heeft op de markt. Maar zo'n aanbieder met de beste software moet zich wel realiseren dat zijn voorsprong op de markt tijdelijk is. In het gunstigste geval heeft hij een voorsprong van 3 jaar, na die tijd wordt hij weer links en rechts ingehaald door de concurrentie", zegt Filks.

De Gartner-analist raadt producenten van systemen aan om behoudend te zijn met het gebruik van de term 'Software Defined'. In plaats daarvan moeten ze zorgen dat die systemen optimaal zijn afgestemd op de wensen van zakelijke gebruikers.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!