Innovatie & Strategie

Procesmanagement
kunstmatige intelligentie

‘AI doet over tien jaar tachtig procent van de managementtaken’

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat projectmanagement straks gaat via chatbots en spraakbesturing.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Gwydion M. Williams
22 maart 2019

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat projectmanagement straks gaat via chatbots en spraakbesturing.

In 2030 worden veruit de meeste project management office (PMO)-taken verricht door kunstmatige intelligentie (AI) in plaats van werknemers. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Tachtig procent van de taken kan worden overgenomen, bijvoorbeeld door chatbots.

Werknemers die zich bezighouden met dataverzameling, datatracking en het rapporteren van deze gegevens, zijn op termijn te vervangen door kunstmatige intelligentie. Daniel Stang, research vice president bij Gartner, stelt in een statement dat ‘AI voor een revolutie gaat zorgen binnen hoe programma- en portfoliomanagement (PPM) leiders technologie inzetten om hun zakelijke doelen te ondersteunen.’ Niet nu, want volgens Stang zijn de tools die op dit moment beschikbaar zijn, nog niet goed genoeg. Daar gaat verandering inkomen, denkt hij. De revolutie zou al in 2023 ontketend worden door innovatieve aanbieders die zich richten op virtual reality (VR), AI en digitale platformen. Meer traditionele bedrijven moeten in de jaren erna volgen.

Chatbots worden belangrijker

In 2030 zijn AI-tools slim en gebruiksvriendelijk genoeg om managers te helpen, aldus Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat spraakbesturing een belangrijke factor gaat worden. Managers kunnen over tien jaar praten tegen systemen en chatbots en bijvoorbeeld vragen naar de voortgang van projecten en of opdracht geven om notities te maken van een vergadering. Volgens Gartner zijn computersystemen tegen die tijd sneller en maken ze minder fouten dan werknemers.

De gedachte van Gartner wordt ondersteund door een enquête van adviesbureau Mercer, dat recent duizenden managers ondervroeg over digitalisering op de arbeidsmarkt. De managers verwachten dat uiteindelijk één op de vijf banen overbodig zal zijn door de invoering van technologieën als kunstmatige intelligentie.

Pas op voor AI-hype

De analisten van het onderzoeksbureau raden managers aan om technieken als machine learning, robotautomatisering en AI-spraakbediening te onderzoeken en te omarmen. Critici waarschuwen echter voor de hype rondom kunstmatige intelligentie en raden bedrijven aan om eerst een goede business case te bedenken.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.