Overslaan en naar de inhoud gaan

ACM: nog veel 06-nummers 'op de plank'

Telecomaanbieders hebben nog meer dan een derde van de uitgegeven mobiele nummers "op de plank liggen'', meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag.
App'en
© Pixabay CC0 Public Domain
App'en

Van de 60 miljoen beschikbare 06-nummers, heeft de ACM er 54 miljoen toegekend aan mobiele aanbieders. Dat aandeel is al een paar jaar redelijk stabiel. Het aantal mobiele bellers neemt per saldo niet zo heel veel meer toe, waardoor veel telecombedrijven nog wel even vooruit kunnen met de voorraad die ze hebben.

Volgens bestuurslid Henk Don is dat mede te danken aan het toezicht van de ACM. "Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten", zei hij. Zo mogen deze nummers niet uitgegeven worden voor bijvoorbeeld e-readers en tablets. Voor apparaten die een internetverbinding nodig hebben maar waarmee niet gebeld kan worden, moeten 097-nummer worden gebruikt.

Nieuwe toepassingen bron van zorg

Op op de langere termijn blijft de druk op het aantal beschikbare 06-nummers volgens de toezichthouder wel een punt van aandacht. Dat komt met name door technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld de opkomst van nieuwe communicatietoepassingen waarvoor ook een mobiel nummer nodig is.

Daarom krijgen telecombedrijven niet zomaar meer nieuwe 06-nummers toegewezen. Zijn zullen dan eerst aannemelijk moeten maken dat zij door hun voorraad heen zijn, aldus een woordvoerster van de ACM. Op die manier zorgt de toezichthouder er ook voor dat voldoende nummers beschikbaar blijven voor bijvoorbeeld nieuwe aanbieders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in