Management

Juridische zaken
acm

ACM maant Apple om betaaleisen in App Store te veranderen

Apple maakt volgens toezichthouder misbruik van machtspositie.

24 december 2021

Apple maakt volgens toezichthouder misbruik van machtspositie.

 

Apple moet de voorwaarden aanpassen die worden gesteld aan datingapps die binnen de App Store van het Amerikaanse concern worden aangeboden. Dat eist de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Aanbieders van datingapps voor iPhones zijn nu nog verplicht het betaalsysteem van de App Store te gebruiken als ze producten verkopen binnen de apps.

Daarmee maakt het technologie- en elektronicaconcern volgens de Nederlandse toezichthouder misbruik van zijn machtspositie. Als Apple de "onredelijke" eisen niet aanpast, moet het bedrijf per week een dwangsom van 5 miljoen euro betalen. De maximale boete kan oplopen tot 50 miljoen euro.

Het Nederlandse onderzoek naar de vraag of Apple zich schuldig maakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie is begin 2019 gestart. De omvang van het onderzoek werd later teruggebracht.

Daarbij richtte de toezichthouder zich voornamelijk op apps voor de datingmarkt. Match Group, het moederbedrijf van de populaire app Tinder is een van de klagers. De regels van Apple zouden het bedrijf belemmeren om rechtstreeks met zijn klanten te communiceren over betalingen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.