Management

Juridische zaken

Acer sleept oud-topman Lanci voor rechter

8 februari 2012
Acer daagt zijn vroegere topman Gianfranco Lanci voor de rechter. Volgens de kwakkelende Taiwanese pc-fabrikant heeft Lanci een anti-concurrentiebeding geschonden.

Lanci vertrok eind maart 2011 bij Acer, waar hij sinds 1997 werkzaam was. Als officiële reden voor zijn vertrek werd een "verschil van inzicht" over de strategie genoemd.

Al snel dacht Lanci een andere functie bij Samsung te hebben bemachtigd, maar Acer stak daar een stokje voor. Vervolgens zocht hij in september als consultant zijn heil bij de Chinese pc-bouwer Lenovo, die hem onlangs met ingang van 2 april benoemde tot directeur in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Lanci zou contract hebben geschonden

Acer heeft nu besloten Lanci in zijn vaderland Italië voor de rechter te dagen omdat hij met de overstap naar Lenovo een contract heeft geschonden waar hij in februari 2011 zijn handtekening onder heeft gezet. Volgens de afspraken mocht Lanci gedurende 12 maanden na zijn vertrek niet in dienst treden bij een andere pc-leverancier.

Acer denkt dat het met de aanklacht tegen Lanci stevig in zijn schoenen staat, aldus het bedrijf in een schriftelijke verklaring. Het Taiwanese bedrijf eist een niet nader gespecificeerde schadevergoeding van zijn voormalige chief executive officer (CEO). De Britse zakenkrant Financial Times weet te melden dat Lenovo erop vertrouwt dat zijn overeenkomst met Lanci "aan alle wettelijke vereisten voldoet".

Lenovo wint marktaandeel terwijl Acer verliest

Ook Lenovo is een geduchte concurrent van Acer op de mondiale pc-markt. Het bedrijf, dat eerder de pc-tak van IBM overnam, is bezig aan een offensief in Europa. In juli vorig jaar nam het de Duitse pc-maker Medion over. Terwijl de positie van Acer na een succesvolle periode het laatste jaar danig is verzwakt, boekt Lenovo juist successen op de pc-markt.

Lanci bracht Acer eerder tot grote hoogten

Eerder groeide Acer onder leiding van Lanci juist uit tot een belangrijke speler, mede dankzij de overnames van Packard Bell en Gateway. In 2007 mocht Acer zich zelfs even de 2e pc-leverancier ter wereld noemen. Daarna keerden de kansen, onder meer door het overschatten van de vraag naar netbooks en het onderschatten van het belang van tabletcomputers. In Europa bleef Acer opgescheept met een voorraad onverkochte netbooks ter waarde van 150 miljoen dollar.

Acer denkt weer op het goede spoor te zitten

De nieuwe CEO J.T. Wang hekelde onlangs de 'goedkope' constructie van de producten van zijn eigen bedrijf. Acer zegt in een dinsdag uitgegeven verklaring over de rechtszaak overigens "een solide bedrijfsplan voor de Europese markt" te hebben en weer "op het goede spoor" te zitten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.