Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro verwacht licht herstel voor telecom, media en IT

Voor 2013 voorziet ABN Amro dat de sector onder de nullijn blijft en een lichte krimp laat zien. Behalve met een tegenvallende conjunctuur heeft dit te maken met veranderingen van markten. De mobiliteitstrend en digitalisering zorgen voor verschuivingen in het gebruik van media, veranderingen in de advertentiemarkt en nieuwe verdienmodellen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Voor de tijdschriftenmarkt lijkt 2013 een zeer slecht jaar te worden door sterk dalende oplagen, afnemende losse verkoop en een daling in de advertentie-inkomsten van rond de15 procent, stelt ABN Amro. ,,De verwachting is dat een groot aantal titels het eind van dit jaar niet gaat halen.'' Ook dagbladen kampen met advertentieverlies, hoewel de daling van oplagen beperkt blijft tot 2 procent.

Hoewel televisie te maken heeft met lagere reclame-inkomsten staat hier een groter gebruik video-on-demand en betaaltelevisie tegenover. "Een vergelijkbare ontwikkeling doet zich voor in de muziekindustrie, waarbij de opbrengsten uit digitale muziek de krimp van cd-verkopen volledig compenseren. In de totale muziekmarkt steeg het aandeel digitaal van 12 procent in 2011 naar 30 procent in 2012.'' ABN AMRO verwacht dat dit marktaandeel eind 2013 naar 50 procent groeit.

IT-dienstverleners lijden onder kantoorkrimp

De IT-branche heeft het eind 2012, begin 2013 ook voor de kiezen gehad, constateert ABN Amro, en dan met name de grote IT-dienstverleners. Die kregen te maken met vrij forse dalingen van hun omzet - van 2,4 procent in 2012 en een vergelijkbaar percentage in het eerste kwartaal van 2013 - doordat het bedrijfsleven bezuinigde op haar IT-investeringen en werkplekbeheer. Die laatste trend werd versterkt door de afname van het aantal kantoormedewerkers in Nederland, en de daling van het aantal werkplekken door de gestage opmars van het Nieuwe Werken (thuiswerken).

Die trend zal voorlopig niet gekeerd worden. Een significante toename van het aantal kantoormedewerkers ligt waarschijnlijk de komende jaren niet in het verschiet. Voor zover de economie in 2014 gaat groeien, zal dat niet meteen in een stijging van de werkgelegenheid zorgen. Bovendien hebben veel grote bedrijven plannen om op termijn het aantal kantoorplekken verder terug te brengen, soms met wel 20 tot 25 procent.

Na het eerste kwartaal volgde wel een licht herstel, constateert ABN Amro. De groei moet de komende tijd vooral komen uit IT-consultancy en netwerkbeheer, en in mindere mate uit de transitie richting clouddiensten.

Software onttrekt zich aan malaise

Het softwaresegment van de IT-branche onttrekt zich als een van de weinige aan de malaise. Sinds 2010 blijft de jaarlijkse omzetgroei redelijk constant rond de 2 tot 2,5 procent. Investeringen in software gaan in tijden van bezuinigingen goed samen met efficiëntieverbeteringen in het bedrijfsleven. De concurrentie van zelfstandige consultants, die de omzet van IT-dienstverleners drukt, is in dit segment ook minder relevant. Bovendien biedt een succesvol product kans op extra omzet uit het buitenland.

De mobiliteitstrend helpt ook. De markt voor apps groeit nog steeds bovengemiddeld, en veel apps ondergaan voor de tablet een herontwerp om deze aan te passen aan een groter beeldscherm. En producenten en verkopers van beveiligingssoftware profiteren van het groeiend aantal gevallen van cybercrime en de publiciteit hierover.

Telecomsector blijft onder druk staan

De telecomsector blijft onder druk staan. "Zo zetten dalende omzetten en hoge investeringen de winstgevendheid onder druk.'' Om de levensvatbaarheid van bedrijven te vergroten, verwacht ABN AMRO dat de trend naar internationale schaalvergroting zich voortzet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in