Overslaan en naar de inhoud gaan

´Aap heeft geen auteursrecht op selfie´

Wikimedia publiceerde gisteren een lijst waarmee de organisatie openheid wil geven in het aantal verzoeken tot verwijdering van informatie uit Wikipedia.
digitale fotocamera
© Canon
Canon

Twee trekken de aandacht, namelijk het verzoek van een fotograaf een zelfportret van een aap te wissen en een vergelijkbaar verzoek om de pagina over 'Palawa kani' te verwijderen. Die laatste pagina gaat over een project om een taal te creëren die zoveel mogelijk lijkt op de uitgestorven talen van de Aboriginals op Tasmanië. De initiatiefnemers van het Tasmanian aboriginal language center claimen de volledige auteursrechten te hebben over de taal en zij willen dat het lemma uit de Engelse variant van Wikipedia verdwijnt. Volgens Wikimedia handelt het centrum daarmee tegen de vrijheid van meningsuiting en belemmmert daarmee onderzoek en discussie rond de taal.

Het eerste geval betreft de fotograaf David Slater die een kostbare expeditie ondernam naar Noord Sulawesi in de Indonesische Achipel. Tijdens een van zijn tochten door de jungle wist een vrouwelijke zwarte makaak zijn fototoestel afhandig te maken nem een hele reeks foto's ermee. Veel van die foto's zijn onscherp, maar er zit een aantal fraaie zelfportretten tussen.

De expeditie heeft hem niet veel opgeleverd, maar de zelfportretten van de aap gingen de hele wereld over. Volgens Wikimedia heeft de fotograaf echter geen auteursrecht op de zelfportretten. Ze zijn gemaakt door de aap en dieren kunnen geen auteursrecht claimen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in