Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal startende specialisten stijgt, maar wel met flexibel contract

In het afgelopen kwartaal startten er meer ICT-specialisten met een flexibel contract dan dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers over flexibel werk van het Centraal Bureau van de Statistiek en TNO.
two-factor authentication
© Zoom
Zoom

De onderzoekers telden het aantal baanstarters in het eerste kwartaal van dit jaar. Baanstarters zijn mensen die korter dan zes maanden in een dienst zijn bij een werkgever. Het eerste kwartaal van 2021 waren er qua baanstarters in totaal 27,5 duizend specialisten ICT. Dat is 6% meer dan een jaar eerder. Ongeveer 60% van deze startende specilisten ICT had een flexibel contract.

In 2020 startten er het eerste kwartaal 25,9 duizend specialisten ICT. Toen was het aandeel starters met een vast contract meer dan de helft. Het aantal specilisten ICT dat startte met een flexibel contract was toen 40%.

De meeste baanstarters begonnen als administratief personeel, in transport en logistiek als hulpkracht of als verkoper. Een relatief grote groeier onder de baanstarters is de groep vakspecialisten in de gezondheidszorg, zoals verpleegkundigen en medische praktijkassistenten (+22 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder). Het gaat hier vooral om een toename van het aantal flexibele werknemers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in