Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal IT-dienstverleners ondanks coronacrisis gegroeid

Ondanks de coronacrisis is het aantal IT-dienstverleners in 2020 toegenomen. Het aantal IT-dienstverleners groeide vorig jaar met 1.075 ondernemingen. In totaal telt Nederland nu 66.085 IT-dienstverleners, blijkt uit cijfers van het CBS.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Vooral het aantal BV's in deze branche nam in het afgelopen jaar toe, meldt het CBS. Deze bedrijfssoort groeide van 17.110 naar 17.930 stuks. Het aantal zzp'ers steeg veel minder sterk, namelijk met 260 nieuwe eenmanszaken binnen de IT-dienstverleningssector. Daarnaast groeide binnen de handelssector het aantal webwinkels vorig jaar flink, namelijk met 24 procent.

Opvallend is dat andere IT-gerelateerde branches binnen de ICT-sector juist een krimp zagen in 2020. Zo nam het aantal telecommunicatiebedrijven af met 55 stuks en het aantal bedrijven dat diensten levert op het gebied van informatie daalde met 275. Het CBS geeft geen verklaring voor de krimp in deze specifieke branches, maar mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis.

De ICT-sector als geheel - waar bijvoorbeeld ook uitgeverijen, TV-productiebedrijven en televisieomroepen onder vallen - groeide in 2020 wel. Het aantal bedrijven binnen de sector nam vorig jaar toe van 98.530 naar 100.160 ondernemingen. 

Veel meer Nederlandse bedrijven

In totaal zag Nederland het aantal bedrijven in 2020 met 68.000 groeien, wat neerkomt op 3,7 procent. Volgens het CBS hangt dat deels samen met het relatief kleine aantal bedrijfsopheffingen, waarbij de publieke steunmaatregelen een rol kunnen spelen. 

De groei was in 2020 echter wel aanzienlijk kleiner dan in de drie voorgaande jaren. In de periode 2011-2019 groeide het aantal bedrijven in Nederland met gemiddeld 5,3 procent per jaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in