Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanklacht: Apple liegt over iPhone X, XS en XS Max

De nieuwste iPhones zijn helemaal niet 'all-screen', want Apple zou de inkeping en hoeken meenemen in pixel-optelsom. Verder wordt de iPhone-maker beticht van liegen over schermformaten, beeldresolutie en schermkwaliteit. De in Californië aangespannen rechtszaak zoekt het op inches achter de komma, en subpixels per pixel.
iPhones sept 2018
© Apple
Apple

Apple wordt voor het hof van Noord-Californië gedaagd voor misleiding over de schermeigenschappen van zijn iPhone X, XS en XS Max. Die toestellen worden volgens de aanklagers veel mooier en beter voorgesteld dan ze zijn. Zo zou de iPhone X niet een 5,8 inch scherm hebben, zoals Apple beweert, maar een beeldformaat van "slechts 5,6875 inch", aldus de aanklacht. Ook Apple's aanprijzing van 'all-screen' phone voor zijn recentere toestellen zou niet op waarheid berusten. De aanvankelijk omstreden inkeping (notch) bovenin het scherm, plus de hoeken, zorgen ervoor dat er geen sprake is van écht 'all-screen', schrijft Cnet.

iPhone 8 Plus beter?

Verder zou ook de beeldresolutie van 236 bij 1125 pixels voor de iPhone X niet kloppen. Deze claim in de nu aanhangig gemaakte rechtszaak berust op de telling van subpixels per pixel. Apple's iPhone X zou niet drie subpixels maar slechts twee subpixels per pixel hebben, wat dan het totaalaantal drukt. De oudere iPhone 8 Plus zou al met al een beter scherm hebben dan de nieuwere iPhone X.

De door Apple opgegeven cijfers over schermformaat en -kwaliteit van zijn nieuwste smartphones zouden consumenten aanzetten tot aanschaf, wat volgens de aanklagers dan dus gebeurt op basis van verkeerde informatie. Zij willen voor hun rechtszaak de status van een groepszaak (class action lawsuit) verkrijgen. Daarmee zou een eventuele overwinning of schikking ten goede komen aan iedereen die behoort tot de groep van getroffen gebruikers. In dit geval zouden dat dus kopers van een iPhone X, XS of XS Max zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in