Innovatie & Strategie

Juridische zaken
iPhone XS Max

Aanklacht: Apple liegt over iPhone X, XS en XS Max

Apple wordt op technische details aangeklaagd voor misleiding met schermformaat en pixelaantallen.

© Apple
17 december 2018

Apple wordt op technische details aangeklaagd voor misleiding met schermformaat en pixelaantallen.

De nieuwste iPhones zijn helemaal niet 'all-screen', want Apple zou de inkeping en hoeken meenemen in pixel-optelsom. Verder wordt de iPhone-maker beticht van liegen over schermformaten, beeldresolutie en schermkwaliteit. De in Californië aangespannen rechtszaak zoekt het op inches achter de komma, en subpixels per pixel.

Apple wordt voor het hof van Noord-Californië gedaagd voor misleiding over de schermeigenschappen van zijn iPhone X, XS en XS Max. Die toestellen worden volgens de aanklagers veel mooier en beter voorgesteld dan ze zijn. Zo zou de iPhone X niet een 5,8 inch scherm hebben, zoals Apple beweert, maar een beeldformaat van "slechts 5,6875 inch", aldus de aanklacht. Ook Apple's aanprijzing van 'all-screen' phone voor zijn recentere toestellen zou niet op waarheid berusten. De aanvankelijk omstreden inkeping (notch) bovenin het scherm, plus de hoeken, zorgen ervoor dat er geen sprake is van écht 'all-screen', schrijft Cnet.

iPhone 8 Plus beter?

Verder zou ook de beeldresolutie van 236 bij 1125 pixels voor de iPhone X niet kloppen. Deze claim in de nu aanhangig gemaakte rechtszaak berust op de telling van subpixels per pixel. Apple's iPhone X zou niet drie subpixels maar slechts twee subpixels per pixel hebben, wat dan het totaalaantal drukt. De oudere iPhone 8 Plus zou al met al een beter scherm hebben dan de nieuwere iPhone X.

De door Apple opgegeven cijfers over schermformaat en -kwaliteit van zijn nieuwste smartphones zouden consumenten aanzetten tot aanschaf, wat volgens de aanklagers dan dus gebeurt op basis van verkeerde informatie. Zij willen voor hun rechtszaak de status van een groepszaak (class action lawsuit) verkrijgen. Daarmee zou een eventuele overwinning of schikking ten goede komen aan iedereen die behoort tot de groep van getroffen gebruikers. In dit geval zouden dat dus kopers van een iPhone X, XS of XS Max zijn.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Hans Looyschelder 18 december 2018 13:08

Het gebeurt natuurlijk wel vaker, dat specificaties naar boven worden 'opgerond' naar klinkende ronde getallen. Zoals bijvoorbeeld een geugenstick van 32 GB waar echt geen 32 GB op past.
Anderzijds krijg je bij het lezen van het artikel wel het gevoel dat we wel heel erg rijk moeten zijn om ons zorgen te maken over die 0.1125 inch verschil.

Andrien 17 december 2018 13:18

Wauw, heel onprofessioneel van Apple, go samsung!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.