Overslaan en naar de inhoud gaan

'8 gigabyte RAM voor je pc is genoeg'

Walton vergeleek voor TechSpot de prestaties van een desktop met de nieuwste Skylake-processor met het snelle DDR4-2666-geheugen onder Windows 10 Pro 64 bit in configuraties met 4, 8 en 16 gigabyte. Daarbij bleek de meerwaarde van de laatste 8 gigabyte gering.
DDR3 ECC RAM
© Kingston
Kingston

Bij de applicaties bleek alleen een aanmerkelijk verschil op te treden tussen 8 en 16 gigabyte bij compressie met 7-Zip van gigabyte-grote bestanden met een dictionary van 512 megabyte. Normaal werkt men met een dictionary van 32 megabyte, dus dit mag gerust een extreem voorbeeld heten. Bij simulatietesten van applicaties bleek het verschil tussen 8 en 16 gigabyte gering. Bij gaming was er zelfs nagenoeg geen verschil.

4 gigabyte wordt vaak wat sloom

In het laatste geval bleef de configuratie met 4 gigabyte niet ver achter. Maar bij de andere tests was er wel een merkbaar verschil met de configuraties met meer RAM. Om die reden adviseert TechSpot bij de aanschaf of de bouw van een pc uit te gaan van 8 gigabyte. Omdat je niet weet wat de toekomst brengt, is het wel verstandig om in de koopbeslissing mee te nemen of dat geheugen uitbreidbaar is. Maar nu al investeren in 16 gigabyte is in bijna alle gevallen 'overkill'. Als uitbreiding van het RAM in de toekomst eventueel toch nodig blijkt, zal de prijs daarvan zeker lager liggen dan nu.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in