Loopbaan

Carriere
geld

7 opleidingen om je marktwaarde snel te verhogen

© Shutterstock
11 juli 2014

 

Een IT’er met een erkend diploma of certificaat zorgt ervoor dat hij zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Het verhoogt de marktwaarde van IT-professionals en de organisatie waarvoor zij werken, al is er volgens Hans van der Spek van Berenschot geen toverformule om uit te rekenen hoeveel IT’ers meer waard worden na het behalen van een bepaald certificaat. “In de basis is de beloning gekoppeld aan de functie die iemand vervult en niet primair aan iemands opleidingsniveau. Het behalen van een diploma leidt dus niet automatisch tot een hogere beloning. Maar het is natuurlijk wel zo dat het volgen van een opleiding de arbeidsmarktpositie van de werknemer verstrekt of op niveau houdt.” De Cobol-goeroe die nooit iets aan zijn of haar ontwikkeling doet, boet in aan marktwaarde, stelt Van der Spek. En op het moment dat het gaat om een IT’er die op uurbasis uitgeleend wordt aan externe opdrachtgevers, zal er bij gebrek aan ontwikkeling een onbalans ontstaan tussen de kosten en de opbrengsten van de betrokken medewerker. “Door zich actief te ontwikkelen blijft een medewerker niet alleen voor de huidige organisatie toegevoegde waarde leveren, maar creëert hij of zij tevens uitzicht op een alternatief binnen of buiten de organisatie.”

Volgens Bernd Taselaar, directeur van EXIN, een internationaal erkende organisatie voor de certificering van professionals in informatiemanagement en de accreditering van IT-opleiders, is het evident dat IT-professionals met een of meerdere certificeringen op zak meer waard worden. “Uit onderzoek van CIO.net blijkt dat 11,6 procent van de IT-professionals salarisverhoging als voordeel van certificering ervaart.” Hij wijst op diverse internationale onderzoeken die beschikbaar zijn over de best betaalde IT-professionals en welke certificeringen zij hebben. [Zie de links onderaan dit artikel voor meer informatie.]

Natasja Kroon, algemeen directeur van de Nederlandse Associatie voor Examinering, stelt dat het lastig is om de exacte rendementseffecten van non-formele scholing (daarmee wordt bedoeld het niet-wettelijk erkende onderwijs) in kaart te brengen. “Wij hebben ons vorig jaar uitgebreid gestort op dit vraagstuk. In dat kader hebben wij veel contact gehad met het ROA, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, dat veel onderzoek doen naar scholing. In algemene zin valt er over non-formele scholing wel iets te zeggen over de rendementseffecten. Er wordt echter vrijwel nooit een onderscheid gemaakt tussen gecertificeerde scholingstrajecten en niet-gecertificeerde trajecten, of de uitspraken zijn tegenstrijdig.”

Het ROA heeft vorig jaar voor de Associatie de literatuur op een rij gezet . Het maakte hierbij onderscheid tussen rendement op individueel en op bedrijfsniveau en keek voor het rendement naar elementen als loon, employability, productiviteit en kennisuitwisseling. Uit het literatuuronderzoek kwam naar voren dat veel scholingstrajecten een positief effect laten zien op het loon van medewerkers, maar dat de verschillen groot zijn. Gemiddeld zouden de lonen in Nederland hierdoor 2,6 procent stijgen (Fouarge et al. 2013). Kroon: “Er zijn echter niet veel studies die ingaan op de vraag of het wel of niet uitmaakt of de scholing afgerond is met een diploma. En als ze er al zijn, zijn de bevindingen tegenstrijdig.”

Uit het tweejaarlijks Ken- en Stuurgetallenonderzoek van Berenschot blijkt dat niet alleen de opleidingsbudgetten per medewerker dalen, maar ook dat de uitnutting van deze budgetten afneemt. Iets wat zeker te maken heeft met de economische crisis. En omdat IT’ers de afgelopen twee jaar gemiddeld aan koopkracht hebben moeten inleveren, ligt opleidingen betalen uit eigen zak ook minder voor de hand.

Maar opleiden is geen verantwoordelijkheid van de werkgever alleen, benadrukt Van der Spek. “Een werkgever doet er verstandig aan om relevante opleidingen te faciliteren en tijd en geld te investeren. Maar als een werkgever dit nalaat of werknemers willen zich verder of in een andere richting ontwikkelen dan waar de werkgever akkoord mee gaat of budget voor heeft, dan ligt er zeker ook een verantwoordelijkheid voor de werknemer zelf. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen carrière. Dus volg die opleiding op eigen kosten, als je denkt dat het je verder brengt.” Van der Spek en de andere geïnterviewden voor dit artikel durven overigens niet te zeggen of dit in alle gevallen snel is terugverdiend, maar de certificeringstrajecten die verderop aan bod komen zijn in ieder geval veel gevraagd door werkgevers en opdrachtgevers. “En een juiste certificering kan net het verschil maken in je carrière”, licht Dick Goettsch, marketingmanager bij IT-opleider en examencentra Global Knowledge, toe.

De keuze voor een certificeringstraject is lastig, gezien het enorme aanbod. Alleen al bij Global Knowledge worden bijna 2000 IT-trainingen, opleidingen, cursussen, certificeringen en examens aangeboden door tal van aanbieders. Hierdoor zien IT’ers en hun werkgevers soms door de bomen het bos niet meer. De volgende zeven certificeringstrajecten zijn populair, relatief snel te halen en ook nog eens betaalbaar of relatief snel terug te verdienen.

 

MCSA Windows Server 2012

MCSA staat voor Microsoft Certified Solutions Associate en vormt de basiscertificering van het vernieuwde certificeringsprogramma van Microsoft. Dit associate-niveau valideert de kennis en vaardigheden van de belangrijkste platformen binnen een IT-omgeving, voor zowel cloud als on-premise. Zo is er onder meer een MCSA-traject voor Windows 8, Windows 7, SQL Server 2012, Windows Server 2008 en het hierboven genoemde Windows Server 2012.

MCSA Windows Server 2012 is bedoeld voor systeembeheerders die op Windows Server gebaseerde oplossingen willen leren beheren en een betrouwbaar platform willen leren bieden aan de gebruikers. Het traject wordt zowel klassikaal, virtueel en als e-learning-module aangeboden. Er zijn upgrade-trajecten naar MCSA Windows Server 2012 vanaf onder meer MCSA: Windows Server 2008, en vijf MCITP-trajecten (wat staat voor Microsoft Certified IT Professional), waaronder Virtualization Administrator, Lync Server Administrator en SharePoint Administrator.

 

 • Duur: 3 x 5 dagen
 • Aantal examens: 3 (Installing and configuring Windows Server 2012, Administering Windows Server 2012 en Configuring Advanced Windows Server 2012 Services)
 • Prijs certificeringstraject: 5395 euro

 

 

VMware Certified Associate (VCA)

De VCA-certificeringen van VMware bieden de basiskennis die benodigd zijn voor Cloud, Data Center Virtualization en End-User computing (Workforce Mobility).

Na het behalen van een VCA-certificering kunnen studenten het certificeringstraject vervolgen door zich achtereenvolgens te kwalificeren voor VMware Certified Profesional (VCP), VMware Certified Advanced Professional (VCAP) en tot slot VMware Certified Expert (VCE). Voor de vervolgcertificeringen wordt geadviseerd klassikale trainingen, al dan niet virtueel, bij te wonen.

 

 • Duur: Het VCA-traject bestaat uitsluitend uit e-learning-modules, van circa 3 uur per module.
 • Aantal examens: 1 examen per VCA-certificering
 • Prijs certificeringstraject: :Gratis, exclusief examen (VCA). Bovendien is het niet nodig om de beschikking te hebben over de VMware-producten.

 

 

Citrix Certified Administrator (CCA)

De CCA-certificaten zijn bedoeld voor (startende) ICT’ers die zich willen specialiseren in Citrix. Met een Citrix Certified Associate (CCA)-certificering toont hij of zij aan de basis van de Citrix virtualisatie-, netwerk- en mobility oplossingen te kunnen beheren, onderhouden en monitoren, en problemen op te kunnen lossen. Vanuit de CCA-certificeringen kan worden doorgegroeid naar Citrix Certified Professional (CCP) en Citrix Certified Expert (CCE). De trainingen worden zowel klassikaal, virtueel als in e-learning-modules gegeven.

 

 • Duur: 5 dagen
 • Aantal examens: 1 examen per CCA-certificaat
 • Prijs certificeringstraject:: 2450 euro

 

 

Cisco Certified Network Associate (CCNA) Routing & Switching

Een CCNA-certificering biedt een goede basis voor een engineer om geavanceerde netwerken te kunnen configureren of beheren, en mogelijke problemen op te lossen. Met deze certificering kwalificeer je je binnen het Cisco Career Certification-programma voor het Associate-niveau, dat kan worden gezien als de basis voor een netwerkcertificering. Het Associate-niveau is bedoeld voor netwerk administrators en technische medewerkers die weinig tot geen ervaring hebben met Cisco-producten en services, maar wel verantwoordelijk zijn voor het implementeren en managen van middelgrote zakelijke netwerken.

Na het voltooien van het Associate-niveau (CCNA), kan doorgestroomd worden naar het Professional-niveau. Met een certificering voor Cisco Certified Network Professional (CCNP) toont een ICT’er aan over de kennis en vaardigheden te beschikken voor het installeren, configureren en troubleshooten van LAN- en WAN- netwerken. Dit niveau is voor de gevorderde Cisco-professional en netwerktechnici die verantwoordelijk zijn voor de implementatie en het beheer van middelgrote zakelijke netwerken.

De trainingen worden zowel klassikaal, virtueel als in e-learning-modules aangeboden.

 

 • Duur: 5 dagen per certificering
 • Aantal examens: 5 examens: ICND1, ICND2, Route, switch, tshoot
 • Prijs certificeringstraject: De CCNA-bundel van ICND1 en ICND2 kost bij Global Knowledge 3600 euro en de CCNP-bundel kost 5495 euro.

 

 

IBM Certified Designer - Cognos 10 BI

Dit certificeringstraject is bedoeld voor mensen die nieuw zijn in Cognos Report Authoring. Een IBM Certified Designer - Cognos 10 BI is verantwoordelijk voor het bouwen van rapporten op basis van relationele datamodellen en voor het aanpassen, uitbreiden en onderhouden van professionele rapportages. De trainingen zijn zowel klassikaal, virtueel als met e-learning te volgen.

 

 • Duur: 5 dagen
 • Aantal examens: 1
 • Prijs certificeringstraject:: 3425 euro (inclusief examen van 200 euro)

 

 

PRINCE2

PRINCE2 is een bewezen en veelgebruikte methodiek voor projectmanagement. Het certificeringstraject bestaat uit de volgende 2 cursussen: PRI2F (PRINCE2 Foundation) en PRI2P (PRINCE2 Practitioner). Beide cursussen worden afgesloten met het bijbehorende examen. De trainingen zijn klassikaal, maar PRINCE2 Foundation is eventueel ook mogelijk in e-learning.

 

 • Duur: 2 + 3 dagen
 • Aantal examens: 2
 • Prijs certificeringstraject: Foundation: 995 euro (exclusief 249 euro voor het examen); Practitioner: 1760 euro (exclusief 365 euro voor het examen)

 

 

ITIL Foundation

ITIL Foundation betreft basale informatie over het ITIL-framework, dat bestaat uit vier niveaus. Na Foundation volgen Intermediate (in twee stromingen: Lifecycle Modules en Capability Module), Expert en uiteindelijk Advanced. Foundation richt zich op kennis en begrip voor het verwerven van een goede ondergrond en vertrouwd te raken met het concept, de terminologie en de ITIL-processen. Dit certificaat is bedoeld voor iedereen die ook maar iets met Service Management te maken krijgt en kennis nodig heeft van de basis principes en terminologie van ITIL. Dit examen stelt geen eisen aan de vooropleiding van de student, in tegenstelling tot veel andere ITIL-examens. Wie werkt bij een organisatie (of wil werken) waar ITIL gebruikt wordt, vergroot zijn kansen aanzienlijk met dit certificaat.

Het certificeringstraject van ITIL is op basis van een puntensysteem (credits). Elk succesvol afgelegd examen levert een bepaald aantal credits op. Voor het behalen van het expert-niveau zijn in totaal 22 credits nodig. Na het behalen van het ITIL Foundation-examen (totaal 2 credits) heeft u de keuze uit de Lifecycle Modules met 3 credits per training, of de Capability Modules met 4 credits per training.

 

 • Duur: 3 dagen
 • Aantal examens: 1 (ITIL Foundation in IT Service Management)
 • Prijs certificeringstraject:: 1345 euro, exclusief het optionele examen, dat 219 euro kost.

 

Meer info:

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!