Overslaan en naar de inhoud gaan

600 miljoen dollar voor dieselgate-schikking

Fiat Chrysler staat volgens persbureau AP op het punt van een akkoord met Amerikaanse autoriteiten over een schikking voor dieselgate. De automaker van betaalt daarbij ruim 600 miljoen euro voor geknoei met dieselemissieregelingen. Dat bevestigen drie betrokkenen. Het Italiaans-Amerikaanse concern werd eerder op de vingers getikt omdat het sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in dieselwagens, om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.
autostuur
© Fiat Chrysler
Fiat Chrysler

Met de schikking koopt Fiat Chrysler verdere vervolging in de VS af: zowel door het Amerikaanse ministerie van Justitie als ook door afzonderlijke staten én individuele autobezitters. De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant heeft altijd ontkend dat het moedwillig heeft gefraudeerd. Evengoed zette het bedrijf in oktober vorig jaar 713 miljoen euro opzij om de potentiële kosten in verband met de zaak te dekken.

Testdetectie en bedrog

Het gaat om auto's van Fiat Chrysler die tussen 2014 en 2016 van de band rolden. Het totale aantal aan dieselwagens van deze fabrikant die meer vervuilende uitstoot hebben dan is toegestaan, zou liggen op zo'n 104.000 stuks. Deze auto's zijn net als die bij een concurrent als Volkswagen voorzien van software die milieukeuringen doelbewust om de tuin leiden. Daarvoor is de software voorzien van mogelijkheden om aan de hand van het rijgedrag te deduceren wanneer er een test wordt uitgevoerd, om dan het vermogen en daarmee de uitstoot terug te schakelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in