Overslaan en naar de inhoud gaan

5G verstookt databundel in 1 uur

Aankomende 5G-netwerken voor mobiele internetverbindingen beloven naast lage latency ook hoge snelheden voor dataverkeer. Uit een 5G-praktijktest in Sydney met een LG-smartphone blijkt dat een gemiddelde databundel voor een maand in 1 uur al op kan zijn. Gebruikers en providers zullen dus hun verbruik beter moeten beheren.
5G-smarpthone LG
© LG
LG

De test op het 5G-netwerk dat Telstra aanbiedt in sommige delen van Sydney bewijst dat de hoge snelheid waar 5G mee lonkt zeker geen loze belofte is. Tenminste, mits er goede dekking is. En dat is in het bebouwde gebied van de Australische stad niet altijd het geval, zo schrijft CNet. Dit betreft niet slechts de dekking van Telstra, die nog druk doende is om Sydney te voorzien van 5G-basisstations. Ook in de gebieden die officieel 5G-dekking hebben, viel de snelle verbinding geregeld weg. Een enkel stadsblok binnen een dekkingsgebied kan al flink fluctueren.

Gaat veel sneller (op)

Automatisch terugvallen op 4G is dan aan de orde, wat schril afsteekt tegen de hoge snelheden van 5G. De keerzijde van dat snelheidsvoordeel is natuurlijk wel dat gebruikers gemakkelijk veel meer data gaan downloaden. Zo kreeg de tester op zijn LG V50 ThinQ na 25 minuten ineens een sms-bericht van telecomprovider Telstra: "Je hebt 50% gebruikt van je 20GB datategoed".

In het kader van de test had de CNet-journalist wel een game en twee Netflix-films gedownload, naast het beantwoorden van mail en het checken van Twitter. "Het zal onmogelijk zijn om 50GB, laat staan 150GB, te verstoken met alleen social media, mail beantwoorden en YouTube streamen op 4G", stelt de reviewer. Maar met 5G-snelheden komt ook de prikkel om 5G te gebruiken. Een praktische bescherming tegen dataverbruik kan nog wel schuilen in het relatief korte bereik van 5G; afhankelijk van de locatie kon de behaalde 5G-snelheid relatief laag uitvallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in