Overslaan en naar de inhoud gaan

5G steekt in VS bleekjes af bij Nederlandse netwerken

Nu de 5G-netwerken in verschillende landen in gebruik zijn genomen, heeft onderzoeksbureau OpenSignal ze eens de maat genomen. Wat blijkt: De prestaties van 5G in de VS zijn zelfs lager dan die van de 4G-netwerken in Nederland.
5G Antenne
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

En Nederland bungelt al helemaal onderaan de lijst - op de VS na dan - als gevolg van het feit dat de belangrijkste 5G-frequentie - die in de 3,5 GHz-band - in Nederland voorlopig niet beschikbaar is. Maar de 4G-netwerken zijn in Nederland uitzonderlijk goed. Op die van Canada (gemiddelde downloadsnelheid van 59,4 Mbps) en Zuid-Korea (gemiddelde downloadsnelheid van 58,9 Mbps) na, zijn de 4G-prestaties in Nederland (gemiddelde downloadsnelheid van 57,4 Mbps) zelfs de beste van de 12 landen in de vergelijking.

De prestaties van de 5G-netwerken zijn in Saoedie-Arabië het best met een gemiddelde downloadsnelheid van 414,2 Mbps, gevolgd door Zuid-Korea en Australië met gemiddelden van respectievelijk 312,7 en 215,7 Mbps. Daar steken de prestaties van de 5G-netwerken in de VS met 50,9 Mbps heel mager tegen af. Zelfs in Nederland komt 5G 'met de rem erop' nog tot 79,2 Mbps.

OpenSignal verklaart de slechte prestaties in de VS doordat daar zowel voor 4G als voor 5G veel gebruik gemaakt wordt van frequenties relatief laag in het radiospectrum. Daardoor kan met relatief weinig zendmasten dekking in een groot gebied worden gerealiseerd. Het nadeel is dat daardoor de capaciteit minder is. Het is de strategie die de netwerkaanbieders kiezen. T-Mobile, AT&T en Sprint hanteren deze en komen zo gemiddeld rond de 50 Mbps uit, terwijl Verizon een gemiddelde haalt van 494,7 Mbps. verizon heeft echter maar een heel klein 5G-netwerk in de VS, waardoor dit nauwelijks effect heeft op het Amerikaanse gemiddelde over alle aanbieders.

opensignal-5g-download-speeds-12-countries
opensignal-5g-download-speeds-12-countries

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in