Innovatie & Strategie

Netwerken
5Ge

'5G' blijkt langzamer dan 4G

Marketinglabel om 4G aan de man te brengen als 5G valt door de mand.

© AT&T
26 maart 2019

Marketinglabel om 4G aan de man te brengen als 5G valt door de mand.

De benaming '5G Evolution' (5Ge) van de Amerikaanse telecomreus AT&T blijkt niet alleen op marketinggebied een sof. Tests wijzen uit dat dit label van AT&T voor de nieuwste 4G LTE-technologie gemiddeld langzamer is dan LTE-verbindingen. Ironisch genoeg blijkt '5Ge' op AT&T's eigen netwerk onder te doen voor dezelfde verbindingen op de mobiele netwerken van zijn concurrenten.

AT&T heeft voor zijn zelfverzonnen '5Ge', wat dus geen officiële technologiestandaard is, smartphones voorzien van een update die dat marketinglabel bovenin beeld toont voor het verbindingstype. Enkele Android-toestellen maar ook iPhones zijn al gespot met deze aanpassing. Voor laatstgenoemde verleent Apple zijn medewerking; de toevoeging van '5Ge' is afgelopen maand waargenomen op iPhones met beta 2 van iOS-versie 12.2.

Geavanceerd LTE

Een praktijktest van 5Ge-capabele toestellen brengt nu tekortkomingen van AT&T's 4G-netwerk aan het licht. Op LTE-netwerken van concurrenten T-Mobile en Verizon worden iets hogere snelheden gehaald dan op de infrastructuur van AT&T. De Amerikaanse telecomreus blijft met zijn 4G LTE-netwerk wel concurrent Sprint voor, zo blijkt uit de vergelijking die is uitgevoerd door mobile-onderzoeksbedrijf Opensignal.

Verder legt AT&T het ook af tegen T-Mobile en Verizon met 'gewone' LTE-toestellen. Het label 5Ge is namelijk van toepassing op de nieuwste variant van 4G: LTE Advanced. Smartphones met regulier 4G weten op de netwerken van T-Mobile en Verizon ook hogere snelheden te halen dan op de LTE-omgeving van AT&T. De Advanced-variant van 4G, die door AT&T dus wordt getooid met het marketinglabel 5Ge, biedt wel in alle gevallen flink hogere snelheden, stipt Opensignal aan.

5Ge van AT&T legt het af tegen 4G bij de concurrentie (behalve Sprint):

Open Signal

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.