Overslaan en naar de inhoud gaan

'5G' blijkt langzamer dan 4G

De benaming '5G Evolution' (5Ge) van de Amerikaanse telecomreus AT&T blijkt niet alleen op marketinggebied een sof. Tests wijzen uit dat dit label van AT&T voor de nieuwste 4G LTE-technologie gemiddeld langzamer is dan LTE-verbindingen. Ironisch genoeg blijkt '5Ge' op AT&T's eigen netwerk onder te doen voor dezelfde verbindingen op de mobiele netwerken van zijn concurrenten.
nep-5G
© AT&T
AT&T

AT&T heeft voor zijn zelfverzonnen '5Ge', wat dus geen officiële technologiestandaard is, smartphones voorzien van een update die dat marketinglabel bovenin beeld toont voor het verbindingstype. Enkele Android-toestellen maar ook iPhones zijn al gespot met deze aanpassing. Voor laatstgenoemde verleent Apple zijn medewerking; de toevoeging van '5Ge' is afgelopen maand waargenomen op iPhones met beta 2 van iOS-versie 12.2.

Geavanceerd LTE

Een praktijktest van 5Ge-capabele toestellen brengt nu tekortkomingen van AT&T's 4G-netwerk aan het licht. Op LTE-netwerken van concurrenten T-Mobile en Verizon worden iets hogere snelheden gehaald dan op de infrastructuur van AT&T. De Amerikaanse telecomreus blijft met zijn 4G LTE-netwerk wel concurrent Sprint voor, zo blijkt uit de vergelijking die is uitgevoerd door mobile-onderzoeksbedrijf Opensignal.

Verder legt AT&T het ook af tegen T-Mobile en Verizon met 'gewone' LTE-toestellen. Het label 5Ge is namelijk van toepassing op de nieuwste variant van 4G: LTE Advanced. Smartphones met regulier 4G weten op de netwerken van T-Mobile en Verizon ook hogere snelheden te halen dan op de LTE-omgeving van AT&T. De Advanced-variant van 4G, die door AT&T dus wordt getooid met het marketinglabel 5Ge, biedt wel in alle gevallen flink hogere snelheden, stipt Opensignal aan.

5Ge van AT&T legt het af tegen 4G bij de concurrentie (behalve Sprint):

Open Signal

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in