Beheer

Infrastructuur
500 miljoen naar uitbreiding Google’s datacenter in Groningen

500 miljoen naar uitbreiding datacenter Google in Groningen

Regio wordt zo "nog aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven".

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond plaatst de Google pin waar de uitbreiding van het datacenter zal komen. Lnr: Patrick Brouns, René Paas, minister Wiebes en burgemeester Marijke van Beek. © Google
16 maart 2018

Regio wordt zo "nog aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven".

De komende jaren gaat Google het datacentrum in de Eemshaven uitbreiden. Het investeert daartoe 500 miljoen. Daarmee komt de totale investering van Google in het Groningse datacenter uit op 1,5 miljard euro.

Google laat met de aangekondigde uitbreiding zien dat het betrokken is bij de regio, zegt directeur Google Nederland Pim van der Feltz. “Google heeft de Eemshaven locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Maar evenzo belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap.”

Het datacentrum werd in 2016 geopend. Het is het eerste datacentrum van het internetbedrijf dat vanaf dag een volledig werd voorzien van duurzame energie. Daartoe sloot het bedrijf overeenkomsten met windparken in Delfzijl en in Zeeland (Krammer en Bouwdokken) en met zonne-energie park Sunport in Delfzijl. Momenteel werken op de site ongeveer 250 mensen, een deel daarvan zijn IT-specialisten en ingenieurs.

Aantrekkelijk voor andere internationale techbedrijven

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is blij met de uitbreiding door Google; hij denkt dat de regio hierdoor “nog aantrekkelijker wordt voor andere internationale technologiebedrijven.” “De uitbreiding van Googles datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen”, aldus Wiebes.

Onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics calculeerde dat het datacenter sinds 2014 een bijdrage aan het BBP heeft opgeleverd van 800 miljoen euro. Gemiddeld heeft de vestiging van het datacentrum in de regio 2.200 banen opgeleverd in de periode 2014-2017, voornamelijk gerelateerd aan de bouw.

Google investeert ook in de regio; het bedrijf steunt zes lokale gemeenschapsprojecten rondom het datacentrum. Een daarvan is het project Coding with Google op basisscholen. Een nieuwe ronde voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor lokale projecten is gisteren gestart.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.