Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips om met IoT te beginnen

Vrijwel ieder bedrijf dat over 5 jaar nog wil bestaan, denkt na over hoe Internet of Things een rol kan krijgen in de bedrijfsvoering? Maar wat is het platform dat het best past bij die doelstelling. Hier volgen 5 tips.
Het internet van alles
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Het probleem is het grote aantal opties dat bedrijven hebben in deze nog zeer onvolwassen markt, signaleert ZDNet op basis van een blogpost van Eric Lamarre en Brett May van McKinsey.

Een IoT-platform heeft een hoge complexiteit vanwege de input van een groot aantal sensoren, apparatuur en andere applicaties en moet bovendien aansluiten op onderliggende technologie. Bovendien is er niet een universele oplossing die in verschillende branches kan worden ingezet. Een producent van sportkleding moet sportschoenen voorzien van sensoren, een productiebedijf moet sensoren inbouwen in de productie-apparatuur en de verzekeringsbedrijven moeten sensoren zien te krijgen in de auto's van hun klanten.

Hoewel de toepassingen zeer uiteenlopend zijn hebben de Lamarre en McKinsey een aantal richtlijnen opgestelt die voor het opzetten van elk IoT-platform van belang zijn.

1. Ontwikkel alleen maatwerk waar echt nodig
Bedrijven doen er verstandig aan zo veel mogelijk kant-en-klare technologie in te zetten, zeker voor alle functies die niet onderscheidend zijn. Soms kunnen simpele toepassingen heel populair zijn. Maar op maat gemaakte toepassingen kunnen het verschil maken met wat de concurrentie levert. Bovendien begrijpen standaard-softwareleveranciers jouw industrie nooit zo goed als jezelf. Maar het is van het grootste belang dat deze toepassingen goed in een container-omgeving kunnen draaien op een standaard platform. Op die manier kunnen ze makkelijk worden verhuisd naar een andere omgeving zodat geen vendor lockin plaatsvindt. Ook moeten deze applicaties goede integratiemogelijkheden hebben met ERP- en CRM-toepassingen.

2. Sorteer voor op verwerking van grote hoeveelheden data
Grote hoeveelheden data genereren is essentieel voor een goede IoT-strategie. Een IoT-platform moet dus in staat zijn grote datastromen te verwerken die afkomstig zijn van verschillende bronnen.

3. Let op wie de eigenaar is van de cloud infrastructuur
Wie een IoT-platform gaat opzetten moet er op letten dat de tools die de cloudplatformleveranciers hebben wel compatibel zijn met de eisen van het te bouwen platform. Elke cloudprovider heeft keuze gemaakt voor de architectuur, hardware en bijbehorende software. Kijk ook naar de cloudstrategie van de cloudplatformleverancier en evalueer of die in lijn is met de eigen toekomstplannen.

4. Waar blijven de data?
In principe kunnen gegevens vanuit de hele wereld worden verzameld. Het is belangrijk om direct vast te stellen waar data worden opgeslagen en verwerkt, in verband met lokale wet- en regelgeving.

5. Overweeg dataverwerking aan de randen van het netwerk
Hoe meer data worden verzameld hoe zwaarder de communicatielijn tussen de sensoren en de cloudapplicatie wordt belast. Dat kan een flessenhals worden in het succes van de toepassing. Om vertragingen te voorkomen, is het handig bij voorbaat uit te zoeken hoe en waar op zijn minst een deel van dataverwerking dicht bij de bron kan worden bewerkt.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in