Overslaan en naar de inhoud gaan

4 nieuwe middelbare scholen krijgen predicaat Technasium

Vier middelbare scholen in Nederland mogen vanaf komend schooljaar officieel het predicaat Technasium voeren. Dat betekent dat zij havo- en vwo-leerlingen uitdagend en actueel bètatechnisch projectonderwijs bieden, zodat leerlingen gemotiveerd en goed toegerust zijn voor een bètatechnische studie. In totaal bieden nu 105 middelbare scholen in Nederland een Technasiumopleiding voor havo en vwo.
Meisje met techniek
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Technasiumopleidingen bieden het vak Onderzoek & Ontwerpen aan, dat naast lessen en workshops vooral uit projecten voor een echte opdrachtgever bestaat. De projecten moeten dus iets opleveren dat in de praktijk daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Havo- en vwo-leerlingen werken gezamenlijk aan een oplossing, waarvoor ze (nieuwe) kennis moeten toepassen en waarvoor ze op professionele wijze moeten denken en werken.

Vanaf komend schooljaar mogen vier nieuwe scholen zich dus een Technasium noemen. Het gaat om het Minkema College in Woerden, het Oranje Nassau College Parkdreef in Zoetermeer, het Rodenborch College in Rosmalen en het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Twee van de scholen - het Minkema College en het Sint-Maartens College - bieden het vak Onderzoek & Ontwerpen al langer aan in de onderbouw.

32.000 leerlingen

Volgens cijfers van de achterliggende Stichting Technasium kiezen inmiddels ruim 32.000 leerlingen voor dit onderwijs, waaronder ruim 2.500 examenleerlingen. Hoewel het merendeel van de Technasiumleerlingen (62%) jongen is, is het aandeel meisjes wel hoger dan het aandeel vrouwen in techniekberoepen. Volgens de Monitor Techniekpact is nu 15,6% van de werkenden in technische beroepen een vrouw.

De doelstelling is dat veel van deze leerlingen na de middelbare school ook voor bètatechnisch vervolgonderwijs kiezen. En dat blijkt ook het geval: in 2020-2021 koos 73% van de Technasiumleerlingen voor een bètatechnische opleiding, tegenover 55% van andere gediplomeerden met een natuurprofiel. Havo-gediplomeerden kiezen veelal voor Werktuigbouwkunde, HBO ICT en Bouwkunde. Vwo-alumni kiezen het meest voor Werktuigbouwkunde, Bouwkunde en Geneeskunde.

Populariteit neemt af

De Monitor Techniekpact maakte onlangs echter wel bekend dat de populariteit van de bètatechnische profielen op middelbare scholen steeds meer afneemt. Het aantal leerlingen dat voor een natuurprofiel kiest op de middelbare school is tussen 2016-2017 en 2021-2022 met 12% gedaald naar 47.432 leerlingen. En ook de doorstroom vanuit natuurprofielen naar bètatechnische opleidingen loopt terug: in 2014-2015 stroomde 61% van de leerlingen met een natuurprofiel nog door naar zo'n opleiding. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in