Overslaan en naar de inhoud gaan

'35.000 meldingen i-oplichting onvolledig beeld'

Eind vorige week publiceerde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn jaarcijfers. Ten opzichte van het jaar ervoor daalde het aantal aangiften licht. Maar dat is een vertekend beeld, denkt LMIO-projectleider Gijs van der Linden. Bij het napluizen van de rekeningen van verdachten worden ook veel overboekingen aangetroffen van mensen die zich niet bij ons hebben gemeld, zegt hij in een verklaring.
hacker
© CC0
CC0

Van der Linden zegt dat met speciale computerprogramma’s en ingenieuze schema’s verbanden tussen aangiftes in beeld worden gebracht. Zodra er voldoende verdenkingen zijn tegen een of meer verdachten, wordt het onderzoek naar een regionale politie-eenheid verstuurd. Politiemensen daar verrichten de aanhoudingen en ronden het onderzoek af. Vorig jaar gebeurde dat 280 keer. Vrijwel elk onderzoek heeft betrekking op meerdere verdachten en omvat vele tientallen gevallen van oplichting.

Hij moedigt alle benadeelden aan vooral aangifte te doen. Hoewel hij zegt niet alle zaken op te kunnen lossen, leveren de aangiften veel informatie op die helpt in de strategie om oplichters zo veel mogelijk dwars te zitten. Het LMIO werkt daartoe nauw samen met webwinkels en banken.

Sociale media vormen nieuw werkterrein

Exacte cijfers zijn er niet, maar Van der Linden ziet dat oplichters steeds vaker gebruik maken van sociale media zoals Facebook en daar toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten aanbieden. "Websites als Marktplaats zitten er bovenop. Die weten oplichters steeds sneller in beeld te krijgen en hun advertenties te verwijderen. Oplichters verschuiven hun werkterrein daarom."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in