Loopbaan

Carriere

2014 was positief jaar voor freelance IT’ers

22 januari 2015

Met name de echte technische ICT’ers waren in trek. Veelgevraagd waren softwareontwikkelaars met kennis van PHP, iOS/Android, Python, Java en .Net. Nauwelijks beschikbaar waren netwerk- en storagetechneuten. Ook voor de projectmanagers was er goed nieuws. Na nauwelijks vraag en ruime beschikbaarheid in 2013, is het aantal opdrachten voor management- en consultancy-specialisten sterk toegenomen. Vooral Scrummasters zijn momenteel gewild.


Nauwelijks tariefsontwikkeling

Aan de jarenlange daling van de tarieven (vanaf 2009) is in 2014 een einde gekomen. Bij de meeste vakgebieden was er geen enkele beweging in de tarieven zichtbaar. Er is wel een lichte stijging van zo’n 4 procent te zien onder de projectmanagers. Softwareontwikkelaars zijn ook nog steeds in trek, ook binnen dit vakgebied zijn de tarieven in 2014 licht gestegen met zo’n 3 procent.

De activiteit van ZZP’ers bij het verwerven van opdrachten liep minder snel terug dan je op grond van de stijging van het aantal opdrachten zou verwachten. De gebruikersindex, die aan de hand van onder andere de hoeveelheid sollicitaties en CV-updates aangeeft hoeveel moeite ICT'ers doen om aan een nieuwe opdracht te komen, daalde slechts licht, van 159 in 2013 naar 153 punten in 2014. Oorzaak daarvan is met name de kortere contractsduur. Veel contracten worden per maand of hooguit drie maanden aangegaan en dit houdt de freelancer continu actief zoekende naar zijn nieuwe project.

Ook de toename in het aantal ZZP-ICT’ers speelt een rol. In 2014 zijn er volgens de Kamer van Koophandel 50.000 mensen gestart als ZZP’er. In 2014 werkten er in totaal 50.431 mensen als ZZP’er binnen de categorie ‘ICT en media’. Het aantal faillissementen van ZZP-ICT’ers daalde met 49 procent afgelopen jaar. Dit is bij IT-Contracts ook duidelijk zichtbaar. De voornaamste reden van het handjevol opzeggers was pensioen of overlijden. Steeds meer ICT’ers maken dus een start als ZZP’er.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!