Overslaan en naar de inhoud gaan

2012 wordt voor IT'ers weer een interessant jaar

Een grote rol bij de voorbeschouwingen is natuurlijk weggelegd voor de economische stagnatie, of crisis zo u wilt. In het beste geval is er een lichte groei te verwachten, in 2012. Ook als de Europese regeringen in staat blijken om het hervormingsprogramma van de euro door te zetten, blijft de groei in 2012 in Nederland beperkt tot enkele tienden van procenten, voorspelt bijvoorbeeld Ernst & Young in zijn Eurozone Economic Forecast.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat gebrek aan groei zal zijn effect op de IT-markt niet missen. Gartner voorspelde eerder dit jaar al een krimp van de IT-bestedingen in West-Europa van 1,4 procent. Dat cijfer is niet naar landen uitgesplitst. Maar in de kwartaalmonitor van ICT~Office gaven de Nederlandse ‘captains of IT-industry’ eerder ook al aan dat ze weinig groei in de bestedingen voorzagen.

Ondanks die stagnatie op economisch vlak zal er in de IT in 2012 geen stilstand zijn: als er ergens sprake is van roerige tijden, is het in de IT. Dat zal zijn effect niet missen op het wel en wee van de IT-bedrijven, IT-afdelingen en de perspectieven van individuele IT’ers. Maar saaier, dat wordt het zeker niet. Een overzicht van de ontwikkelingen waar u volgens de trendwatchers rekening mee moet houden.

Gartner: ‘ IT-afdeling krijgt minder invloed op IT-budget’

Gartner ziet consumerization als de drijvende kracht achter grote veranderingen in de manier, waarop IT het bedrijf binnenkomt. Naarmate gebruikers vaker zelf beslissen welke apparaten gebruikt worden, zullen managers van afdelingen meer controle krijgen over de IT-bestedingen. Met de verschuiving naar het afhandelen van zaken online krijgen veel bedrijfsinvesteringen bovendien ook een IT-karakter. De marketingmanager beheert binnenkort een groter IT-budget dan de IT-manager, denkt Gartner. Maar ook de cloud en social media spelen bij Gartner een grote rol. Gartner heeft zijn visie op de toekomst samengevat in een elftal stellingen:

1. Rond 2011 zullen goedkope clouddiensten 15 procent afsnoepen van de omzet van de grote outsourcingsdienstverleners. Gartner ziet een parallel met de veranderingen die prijsvechters in de luchtvaart …

Lees meer (alleen voor abonnees)

ICSA Labs: ‘Meer beveiligingszorgen’

Het wijdverspreide gebruik van mobiele toestellen, de uitbreiding van apps en de groei van cloud computing helpen bedrijven sneller innoveren en vergroten de maatschappelijke voordelen. Maar de ‘always-on’ wereld brengt ook een reeks nieuwe en steeds veranderende beveiligingsbedreigingen met zich mee, stelt ICSA Labs, een onafhankelijke divisie van Verizon. ICSA Labs ziet maar liefst 13 ontwikkelingen waar consumenten en bedrijven in 2012 mee te maken krijgen:

1. Mobiele malware is in opmars. Malware gericht op mobiele toestellen – met name smartphones en tablets - zal verder toenemen. Op Android gebaseerde toestellen zullen ...

Lees meer (alleen voor abonnees)

Verizon: ‘Bedrijfsinnovatie en een grenzeloze werkstijl’

Meer dan ooit zullen in de loop van 2012 wereldwijde verbindingen tussen mensen, machines en hun omgeving het mondiale bedrijfslandschap vorm geven en de toekomst van werk bepalen, noteert Verizon. “Nooit is er een beter moment geweest voor bedrijven en overheden om technologie in te zetten teneinde groei te realiseren, marktspecifieke problemen op te lossen en levens en onze wereldwijde samenleving te verrijken,” zegt Mike Palmer, vicepresident Enterprise Strategy & Marketing bij de Global Enterprise-divisie van Verizon. Verizon goot zijn verwachting voor 2012 in 10 voorspellingen.

1. Het effect van hoog intelligente netwerken. Met elk nieuw intelligent toestel of softwaretoepassing die op een netwerk wordt gezet, zullen ook alle eindpunten en toestellen intrinsiek intelligenter worden – elk profiteert exponentieel …

Lees meer (alleen voor abonnees)

Progress Software: ‘Fout in algoritme kost bank een miljard’

Progress Software richt zich met zijn voorspellingen op de financiële sector. Dr. John Bates, Chief Technology Officer bij Progress Software stelt: "Ondanks dat financiële instellingen de risicoprocessen hebben aangescherpt om frauduleus handelen tegen te gaan, vooral naar aanleiding van het USB schandaal eerder dit jaar, monitoren zij hun algoritmische handel nog onvoldoende. Er is slechts één foutief algoritme nodig om in een neerwaartse spiraal terecht te komen en de gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn."

1. De blunder van één miljard dollar. Ten minste één financiële instelling zal één miljard dollar (of meer) verliezen als gevolg van …

Lees meer (alleen voor abonnees)

Brocade: Datacenterontwerp moet fundamenteel veranderen

2011 was het jaar van bring your own device, big data en de cloud. In 2012 zetten die trends door versterkt door, en krijgen ze ook consequenties “Ik denk dat we volgend jaar, als gevolg van de BYOD trend, in ieder geval één high profile security ramp zien”, is één van de voorspellingen van Steven Loewy, Algemeen Directeur Brocade Benelux. Loewy vat zijn visie op 2012 samen in zes voorspellingen, en een slotwoord:

1. Bring Your Own Device verandert IT-aankopen. De bedrijfs-pc wordt steeds meer een zaak van het verleden; de inzet van eigen apparatuur draagt...

Lees meer (alleen voor abonnees)

Rackspace: Dé cloudtrends van 2012

Rackspace beperkt zich – als cloudspeler – tot de trends in de cloud. Infrastructuur, open source, services spelen een sleutelrol. En ook in de visie van Rackspace speelt de opkomst van mobiele apparaten een hoofdrol. Al worden die in het dagelijks spraakgebruik eigenlijk verkeerd genoemd, vindt John Engates, chief technology officer van Rackspace Hosting: “Mobiele apparaten zouden eigenlijk cloud-apparaten moeten heten.” Engates ziet 6 trends:

1. Software as a Service is een must have! Enterprise softwareleveranciers raken steeds vaker in paniek wanneer ze erachter komen dat ze …
Lees meer (alleen voor abonnees)

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in